Lukasenko leállítatta az európai tranzigázt

gáz, gázvezeték, orosz
gáz, gázvezeték, orosz
A fehérorosz elnök kedden leállítatta az országon Európába tartó orosz gáz szállítását.

Viktor Lukasenko az után rendelkezett így, hogy a Gazprom 30 százalékkal csökkentette a Minszknek szánt mennyiséget. A két ország között elszámolási vita van.

A belorusz elnök leállíttatta kedden a Fehéroroszországon át Európába tartó orosz gáz szállítását. Viktor Lukasenko azután rendelkezett így, hogy a Gazprom 30 százalékkal csökkentette a Minszknek szánt mennyiséget. A két ország között elszámolási vita alakult ki, emiatt csökkentette Moszkva a gáz mennyiségét. “Elrendeltem, hogy a kormány zárassa el a tranzitvezetéket, amíg a Gazprom nem fizet a tranzitért” – mondta Lukasenko.

Az Európai Bizottság arra szólította fel az érintett országokat, hogy tartsák tiszteletben vállalásaikat, és vitájuk ne befolyásolja az uniónak szánt gáz érkezését. Fehéroroszországon keresztül egyébként az EU gázfelhasználásának alig több mint hat százaléka érkezik. A kiesés ugyanakkor Litvániát érzékenyen érinti. A balti ország főleg ezen az útvonalon jut ugyanis gázhoz. Vilnius ugyanakkor jelezte: megteszi az előkészületeket, hogy északi szomszédján, Lettországon keresztül vásároljon orosz gázt.

Hétfőn már 15 százalékkal kevesebb gázt kapott Fehéroroszország. Miller szerint egyébként a csökkentés mértéke elérheti a 85 százalékot is. Oroszország Minszk tartozása miatt nem hajlandó tovább a korábbi mennyiséget szállítani.

Hétfőn még a minszki energiaügyi tárca azt közölte, hogy a Fehéroroszországon keresztül Európába érkező orosz gáz szállításában nincsenek zavarok. Mindezt néhány órával azután, hogy Dmitrij Medvegyev orosz elnök hétfő reggel arra utasította a Gazpromot: csökkentsék a belarusz földgáz-szállításokat. “A fehérorosz területen zavartalan a tranzitgáz áramlása” – mondta az AFP-nek Ljudmila Zenkovics, az energiaügyi minisztérium szóvivője.

Az Interfax orosz hírügynökség magyarországi idő szerint nem sokkal hétfő reggel 7 óra után jelentette, hogy a tárgyalások eredménytelensége miatt az orosz gázipari óriáscég – Minszk 200 millió dolláros tartozása miatt – megkezdi a Fehéroroszországnak szállítandó földgáz mennyiségének csökkentését.

Időközben Fehéroroszországban korlátozásokat vezettek be az iparvállalatok földgázellátásában – adta hírül a fehérorosz energetikai tárcára hivatkozva a Naviny internetes hírportál. Az ONT tévécsatorna hírműsorában pedig elhangzott: Alekszandr Lukasenko fehérorosz elnök utasította Vlagyimir Szemasko kormányfő-helyettest, hogy mindenképpen érje el a kifizetetlen tranzitdíjak behajtását a Gazpromtól.

Fehéroroszország számításai szerint az orosz gázipari óriás 217 millió dollárral adós az országon keresztül vezető nemzetközi vezetékek használatáért. Ennek törlesztését követően a fehéroroszok július 5-ig vállalják saját tartozásuk rendezését az év első négy hónapjában elfogyasztott gázért. Minszk azt is megígérte, hogy június 23-ig elszámol a májusban szállított gázért.

– Független Hírügynökség –