Látogatóbarátabb lesz a Nemzeti Múzeum

A Mányi István Építész Stúdió nyerte a 6 millió forinttal járó első díjat a Magyar Nemzeti Múzeum műemlék épületének és a Múzeumkertnek az átalakítására kiírt tervpályázaton – hangzott el hétfőn, az eredményeket ismertető sajtótájékoztatón, ahol átadták a díjakat is. Azt, hogy pontosan milyen fejlesztéseket hajtanak majd végre, egyelőre nem tudni, a tervezési szakasz ősszel kezdődik majd- mondta Csorba László főigazgató.

Január végén írták ki a Magyar Nemzeti Múzeum fejlesztését célzó pályázatot. Május 17-ig várták a munkákat, összesen 61 anyag érkezett be. A hétfői díjátadón Eltér István, a bíráló bizottság elnöke elmondta, hogy a Mányi István Építész Stúdió nyerte a 6 millió forinttal járó első díjat. A művekből a Múzeumok Éjszakáján, június 19-én kiállítás nyílik.

Ősszel kezdik
A tervezési szakasz ősszel kezdődik majd, a 3-4 milliárd forintos beruházás pedig a 2013-as Európai uniós forrásra alapozva valósul meg – mondta Csorba László, az intézmény főigazgatója. Azt, hogy pontosan hogyan alakul át az intézmény, egyelőre nem tudni, mert nem csak a nyertes pályázatból kerülnek bele ötletek, hanem más munkákból is beemelnek majd jó megoldásokat- mondta Csorba László.

Kortárs képzőművészet is
A pályázattal az a cél, hogy az 1847-ben, Pollack Mihály tervei alapján épült múzeumot és a kertet úgy alakítsák át, hogy látogatóbarátabb legyen. Szeretnének például olyan helyeket létrehozni, ahol a kortárs képzőművészettel is megismerkedhetnének az érdeklődők.