Lövöldözés egy müncheni bevásárlóközpontban

Akt.:
Lövöldözés egy müncheni bevásárlóközpontban
© Fotó: AFP / STR
München – Több ember meghalt, és sok megsérült egy lövöldözésben, ami München Olympia-Einkaufszentrum nevű bevásárlóközpontjában tört ki pénteken.

Legalább három elkövetője és több halottja van a péntek délután kezdődött müncheni lövöldözésnek, jelentette a Bild című lap az online kiadásában Joachim Herrmann bajor tartományi belügyminiszterre hivatkozva – áll az MTI beszámolójában.

A lövöldözés a bajor tartományi főváros északi részén történt, az olimpiai parkban fekvő bevásárlóközpontban.

A legfrissebb információk hat halottról szólnak, ezt a rendőrség is megerősítette. A támadókat még nem sikerült elfogni. A Bild szerint egyikük fejbe lőtte magát az épületen belül.

A terület felett helikopterek köröznek, nagy a rendőri készültség. A Twitteren egy videó is kering a helyszínről, amin valószínűleg az látszik, ahogy a vásárlók kimenekülnek az épületből.A helyszínen hatalmas rendőrségi akció tart, a környéket lezárták, jelenleg a tömegközlekedés is szünetel. A Reuters szerint a müncheni főpályaudvart is kiürítették. Előkerült egy videó arról is, ahogy a rendőrök átkutatják a plázát:


 


Több hírportál azt jelentette, hogy este lövöldözés kezdődött a belvárosban is, nagyjából hét kilométerre a bevásárlóközponttól. A rendőrség erről azt közölte, hogy egyelőre híresztelésről van szó, és nem világos a helyzet — írta az MTI. Azóta kiderült, hogy ott semmiféle lövöldözés nem történt.

A müncheni rendőrség felszólította a lakosságot, hogy kerüljék el a környéket, és maradjanak otthonaikban.


mun

Fotó: bbc.com


Mozgósították a szövetségi rendőrség első számú terrorelhárító alakulatát, a GSG9 nevű egységet, ami már útban van a város felé.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium arra kéri a Münchenben élő magyarokat, hogy tartsák be a helyi hatóságok utasításait, és ne menjenek az utcára. A tárca péntek esti, az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: a Müncheni Főkonzulátus folyamatosan figyeli az eseményeket, a Főkonzulátus munkatársai kapcsolatban vannak a rendőrséggel, de hivatalos tájékoztatást még nem kaptak.


Müncheni lövöldözés – Csehország megerősítette a cseh-német határ ellenőrzését

Prága – Csehország a müncheni lövöldözésre reagálva megerősítette Németország felőli határának ellenőrzését – közölte Milan Chovanec belügyminiszter péntek este a cseh közszolgálati hírtelevízióban (CT24), amely rendkívüli adásban, élőben követi a bajor fővárosban zajló drámai eseményeket.


Müncheni lövöldözés – A KKM egyelőre nem tud magyar érintettről

Budapest – A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) egyelőre nem tud arról, hogy lenne magyar érintettje a pénteki müncheni lövöldözésnek – mondta Menczer Tamás, a tárca sajtófőnöke az MTI-nek.


Müncheni lövöldözés – A rendőrség hat halálos áldozatról tud

München – A müncheni rendőrség pénteken a közösségi médián keresztül tudatta: hat halálos áldozata van az Olympia bevásárlóközpontban elkövetett feltételezett terrortámadásnak.


Müncheni lövöldözés – BR: úton van a különleges terrorelhárító különítmény

München – Több helikopterrel úton van Münchenbe a német rendőrség különleges terrorelhárító különítménye, a Grenzschutzgruppe 9 (GSG9) – jelentette a Bayerische Rundfunk (BR) péntek este.


Müncheni lövöldözés – Bild: végzett magával az egyik elkövető

Berlin – Végzett magával a müncheni lövöldözés egyik elkövetője – jelentette péntek este a Bild című német lap az online kiadásában.


Müncheni lövöldözés – Okostelefonon figyelmeztette a lakosságot a városvezetés

München – Ámokfutó miatti “rendkívüli helyzetre” figyelmeztette okostelefonos alkalmazáson a münchenieket a város vezetése péntek este – jelentette a Bayerische Rundfunk bajor műsorszolgáltató.


Müncheni lövöldözés – Bajor belügyminiszter: három elkövetője és több halottja van a lövöldözésnek

A müncheni rendőrség a Twitter-oldalán felszólította a bajor tartományi főváros lakóit, hogy távozzanak az utcákról, és ne hagyják el otthonukat.