Lövészek, felderítők a célkeresztben

A honvédségnél nyáron sincs „uborkaszezon”
A honvédségnél nyáron sincs „uborkaszezon” - © Fotó: Magánarchívum
Debrecen – Rajtuk kívül jó sofőrökre is folyamatosan szükség van a seregnél.

Egyre népszerűbb a katonai hivatás a fiatalok körében, legalábbis ezt tapasztalják a debreceni toborzóiroda munkatársai. Az év első felében több mint 300 fő jelezte, hogy szívesen vállalna munkát a Magyar Honvédség kötelékében.

Kiszámíthatóság? Kaland?

– Közel 10 év telt el az utolsó sorkatona leszerelése óta. Egykor sokan a „kibúvót” keresték a bevonulás alól, ma egyre többen a bejutás lehetősége után érdeklődnek – tájékoztatott Nagy Zoltán, a helyi katonai igazgatási központ parancsnoka. A motiváció minden jelentkezőnél más és más – folytatta –, egyrészt a katonai pálya biztos munkahelyet, szerény, de stabil, kiszámítható egzisztenciát kínál a fiataloknak, jól kiszámítható és nyomon követhető pályaképpel.

– Vonzó lehet az a tény is, hogy kevés olyan munkahely létezik, ahol a munkavállalók fizikai és egészségügyi helyzetével, életminőségével ilyen magas szinten foglalkoznának, mint a honvédségnél. Elég csak a napi egy óra testnevelést, a rendszeres és ingyenes orvosi szűrővizsgálatokat és kezeléseket, valamint a rekreációs lehetőségeket megemlíteni. Másrészt vannak, akiket a hazafiasság érzése, az egyenruha tisztelete, a kalandvágy, az izgalmakkal teli külszolgálat vezérel – mondta Nagy Zoltán.

Kemény szűrők

Bármi is legyen az indok, aki szeretne bekerülni a seregbe annak először a toborzóirodát kell felkeresnie, ahol nincs „uborkaszezon”, a nyári hónapokban is egymást váltják az érdeklődők. A tervek szerint ez év őszén több mint 300 újonc kerülhet be a seregbe és kezdheti meg katonai pályafutását.

– Lövész és a felderítő beosztásokba várjuk a jelentkezőket, de a „C” kategóriás jogosítvánnyal rendelkezőket is nagy számban fogadják a katonai alakulatok – tudtuk meg a parancsnoktól, aki hozzátette: elhivatottság nélkül nem érdemes belevágni, hiszen nem titok, a honvédség igen magas követelményt támaszt a pályázókkal szemben. A felvételi eljárás kiterjed a jelentkező fizikai, pszichikai, egészségügyi állapotára, valamint feddhetetlen előéletére. Aki viszont ezeknek megfelel, az előtt nyitva áll a honvédség kapuja.

HBN