Lövések, lángoló teherautó és halott csempész a magyar-ukrán határon

Akt.:
Lövések, lángoló teherautó és halott csempész a magyar-ukrán határon
Lángoló teherautóval próbáltak elmenekülni a helyszínről a cigarettacsempészek, miután rajtuk ütöttek az ukrán határőrök a magyar-ukrán zöldhatár ukrán oldalán.

 Egy feltételezett cigarettacsempész meghalt miközben három társával és a járművezetővel egy égő rakterű teherautóval menekültek el a határőrök elől. Az eset vasárnapra virradó éjjel történt az ungvári járási Eszeny és Tiszaásvány települések között. Az ukrán határvadászok tetten értek egy társaságot, kik a határsávban éppen cigarettát pakoltak le egy GAZ-66 típusú teherautóról. A helyszínen két embert őrizetbe vettek, míg négy társuk felugrott a teherautó rakterébe, amely nagy sebességgel elindult.

 

A határőrök gumilövedékekkel tüzet nyitottak rájuk, ám a nagy teljesítményű gépjármű, a katonai terepjárót is lesodorva az útról, elhajtott a helyszínről. Az ily módon mozgásképtelenné tett üldözők világító rakétákat lőttek fel, melyek egyike valószínűleg beeshetett a teherautóba, amelynek kigyulladt a raktere – áll a Csapi Határőrség hivatalos közleményében.

 

Nem sokkal később, a helyszíntől 10 kilométerre – Dimicső és Kisdobrony települések között – a közlekedés-rendészet egyik járőre négy súlyosan sérült személyt talált az országút mentén. Egyikük még a mentők kiérkezése előtt életét vesztette. Feltételezik, hogy ők a menekülő csempészek voltak, akik talán megpróbáltak kiugrálni a teljes sebességgel haladó, lángoló rakterű teherautóból. Ezt alátámasztani látszik, hogy szemtanúk a közeli Tiszaágtelek főutcáján is egy égő járművet láttak áthajtani.

 

Vasárnap a rendőrség a Csap és Ungvár között fekvő Téglás község egyik családi házának udvarán megtalálták a kiégett rakterű teherautót. A ház egyik melléképületéből 25 láda cigaretta is előkerült. A határ közelében őrizetbe vett csempészek, és az út mentén talált, kórházba szállított sérültek kihallgatása jelenleg is tart. További részleteket az ukrán határőrség egyelőre nem közölt.

 

Palkó István