Lovasíjász-bemutatók és fegyverek ropogása a Hortobágy mellyékén

Akt.:
Összekötik a régmúlt és a jelen katonai hagyományait, szokásait
Összekötik a régmúlt és a jelen katonai hagyományait, szokásait - © Fotó: Molnár Péter
Balmazújváros – Izgalmas látnivalókat tartogat a nyár derekán a Had- és Kultúrtörténeti Egyesület elnökének, Szebenyi Istvánnak és Balmazújváros önkormányzatának együttműködése által elindított találkozó: a Bakafesztivál. A helyi harcosok például lovas íjászbemutatókat tartanak, ugyanakkor a tavalyihoz hasonlóan fegyverropogással színesített harci szemlék is várják a közönséget.

Méltán emlékezünk katonáinkra és hősies küzdelmeikre. A fesztivál 2017-es sikere után nem is volt kérdés, idén is meg kell rendezni a Bakafesztivált a Hortobágy „mellyékén”.

Balmazújváros július 13–15. között a hadtörténelem jegyében éli napjait. Egyesületek és hagyományőrzők harcászati bemutatóval illusztrálják a különböző korszakok harceszközeit.

Lovasíjász-bemutatók

Dr. Tiba István országgyűlési képviselő a június 1-jei sajtótájékoztatón kijelentette: Balmazújváros mindig méltán emlékezik őseire, hőseire. Nemcsak egy-egy ünnepnapon, hanem próbálnak olyan rendezvényeket szervezni, amelyekkel hagyományt tudnak teremteni, és amelyek a mához is és a múlthoz is kapcsolódnak. A Bakafesztivál pontosan ilyen. A találkozó első és második napján balmazújvárosi harcosok lovasíjász-bemutatókat tartanak, valamint a tavalyihoz hasonlóan fegyverropogással színesített harci bemutatók várják a közönséget.

baka2A Bakafesztivál sajtótájékoztatóján | Fotó: Molnár Péter

Dr. Ruszin Romulusz dandártábornok, az MH 5. Bocskai István Lövészdandár parancsnoka szerint Balmazújváros tettekkel bizonyítja elkötelezettségét a haza védelméről. Történelmi hagyomány, hogy a dandár és a jogelőd szervezetek toborzási körzete magában foglalja Balmazújvárost.

Izgalmak a nyár derekán

A Bakafesztivál megmutatja a magyar katonát a kezdetektől a jelenig. Aki kilátogat a fesztiválra, látni fogja az evolúciót, hogy a fegyvereknek, a harceljárási módoknak megfelelően a magyar katona hogyan ­alkalmazkodott a környezethez. Mint megtudtuk, a Bakafesztiválnak a Csegei-útfélről megközelíthető Veres Péter Emlékpark ad otthont.

A fesztivál – melyet Szebenyi Istvánnak, a Had- és Kultúrtörténeti Egyesület elnökének és Balmazújváros önkormányzatának együttműködése indított el – izgalmas látnivalókat tartogat a nyár derekára.

– Bánhegyi Zoltán –