Lőszermentesítik a szolnoki árvízvédelmi fejlesztés területét

Szolnok, 2012. július 10., kedd (MTI) – Megkezdődött a szolnoki 2,3 milliárd forint értékű árvízvédelmi beruházás területének lőszermentesítése; az aprólékos átvizsgálást többek között az indokolja, hogy 1944. június 2-án a Szolnokot ért szőnyegbombázáskor a Tisza partján és a cukorgyár környékén is nagy mennyiségű robbanóeszköz került a földbe – mondta el Gergely Sándor, a munkát végző vállalkozás műszaki igazgatója kedden az MTI-nek.

 

A földmunkákhoz anyaglelőhelyként kijelölt tószegi területrészt már átvizsgálták, és egy-egy második világháborús páncélelhárító, illetve aknavető gránátot, valamint több lőszert találtak – tette hozzá.

A munkát öttagú brigád végzi, tevékenységüket nehezíti, hogy a területet több szakaszon meg kell tisztítani a sűrűn összenőtt aljnövényzettől.

A levéltári adatok alapján 68 évvel ezelőtt az angolszász légierő 130 nehézbombázó repülőgépe csaknem 900 rombolóbombát dobott Szolnokra, elsősorban a vasútállomásra és a cukorgyárra.

Váradi Balázs projektmenedzser közölte: a lőszermentesítéssel augusztus elejére végez a vállalkozás. Ha ennek során a gáttestben fedeznek fel régi lőszert, a helyet megjelölik, kiemelésére a védművek átépítésekor kerül sor. A közbeszerzések közül már csak a beruházás kivitelezőjének kiválasztása van hátra, és a vele várhatóan augusztusban kötnek szerződést, így a nagyszabású munkálatok még abban a hónapban megkezdődhetnek – jelezte a projektmenedzser.

Az Európai Unió 100 százalékos támogatását élvező projektben a fejlesztés egy részét a város belterületén végzik majd el. A Tisza-parti sétányt például kiszélesítik, növelve ezzel a kerékpározásra alkalmas területet, illetve a sétány mentén két helyen nagylépcsős vasbeton rézsűburkolatot alakítanak ki. Az iparterületi árvízvédelmi fővédvonal előírás szerinti kiépítése is része a tervnek.

 

 

blaz \ bpg \ blz

 

MTI