Helyi közélet

2015.07.14. 08:43

Videó: Kiszáradóban a Vekeri-tó

Debrecen - Két méterről hatvan–nyolcvan centiméterre csökkent a Vekeri-tó vízszintje.

Debrecen - Két méterről hatvan–nyolcvan centiméterre csökkent a Vekeri-tó vízszintje.A Vekeri-tó segélykiáltása címmel kaptunk olvasói levelet, de a fotósunk helyszíni tapasztalatai szerint a tó már nem kiabál, csendesen locsog csak a medre alján lévő kevés víz és „várja”, hogy a környékbeli Mézeshegyi, vagy a Fancsikai tavak sorsára jusson.

– A víztározó 1970-ben épült, és azóta arra van bízva, hogy az „Öreg Úr” küldi-e nekünk az áldást – fogalmazott Kovács László tógazda. Mint mondta: az elmúlt három évben egyre kevesebb volt a csapadék, a legutóbbiban pedig szinte semmi, ezért az egykor csaknem két méteres vízszint mára hatvan–nyolcvan centiméterre csökkent, ám ez is csak a kettészakadt tó egyik részén tapasztalható. Itt néhány horgász nosztalgiázik még olykor. A vízgyűjtőt a Kati-folyó táplálta eddig, de most az is száraz. – A legtöbb, amit mi tenni tudunk érte, hogy gondozzuk a környékét és tisztítjuk azon részeket, ahonnan lehúzódott a víz – tette hozzá Kovács László.

A Civaqua megoldhatja

A kezdetek óta tervben van a Keleti-főcsatorna átvezetése, ezen túl egy olyan kút fúrása jelenthetne még megoldást, amely pótolni tudja a 17 hektáros tóból hiányzó 250–300 ezer köbméter vizet.

Egy harmincmilliárd forintos beruházás, a Civaqua program javíthatna a helyzeten. Ahogy arról a június 3-án részletesen beszámoltunk, több mint másfél évtizede időről időre napirendre kerül a hivatalos nevén Hajdúhátsági Többcélú Vízgazdálkodási Rendszer (HTVR) terve. A 2020-ig tartó uniós költségvetési ciklusban több olyan pályázati kiírás is várható, melyek végre megoldást adhatnak a krónikus vízhiány megszüntetésére. A Hajdú-Biharban a Civaqua, Szabolcsban a Déli Vízpótlás programra épülő projektekben 110,5 kilométernyi nyomóvezetéket fektetnének le, összesen 5 millió 600 ezer köbméternyi tározót alakítanának ki.

HBN–HABE/ÉP




Debrecen – A jelenlegi elképzelések szerint három-négy év múlva oldódhat a meg a megye vízutánpótlási problémája.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában