Helyi közélet

2015.08.18. 09:03

Van tizenkét trükkünk, amivel megkönnyítjük a gmailezést

Érdemes próbát tenni, mert sokszor olyan egyértelmű a használat, hogy a nyelvtudás hiánya nem akadály.

Érdemes próbát tenni, mert sokszor olyan egyértelmű a használat, hogy a nyelvtudás hiánya nem akadály.Aki ismeri a ­Gmailt az már (akár egy évtizede is) tudja, milyen nagyszerű levelező rendszer, sőt több is annál ez a Google által fejlesztett program. Ám kevesen vannak, akik a Gmailhez használható kiegészítőkkel tisztában vannak, pedig azok még jobban megkönnyítik a felhasználók életét. Az alábbiakban felsoroltak közül a legtöbb az asztali gépünkre és az okostelefonunkra is telepíthető, szinte mind ingyenes, vagy van limitált ingyenes verziója, legfeljebb az angollal kell egy kicsit jobban megbarátkozni, hiszen az alkalmazások többsége ezen a nyelven fut. Érdemes azonban próbát tenni, mert sokszor olyan egyértelmű a használat, hogy a nyelvtudás hiánya nem akadály.

Időzített e-mailek

Ha tudjuk, hogy valakit egy adott időben tudnánk a leghatékonyabban elérni egy elektronikus levéllel, de sajnos akkor épp nem érünk rá elküldeni neki, akkor a böngészőnkhöz letölthető Right Inbox vagy a Boomerang a megoldás. Mindkettő havi tíz időzített levél elküldését hagyja ingyen, de havi 5 dollárért már bármennyi előre megírt e-mailnél megtehetjük azt, hogy a számunkra tökéletes pillanatra időzítve küldjük el.

E-mail „szundi”-gomb

Aki naponta több tucat e-mailt kap, az tudja, milyen érzés, amikor egyik fontosabb mint a másik, s ezért próbálja fejben tartani a megválaszolandókat, ám az a nap folyamán mind mélyebbre kerül a beérkező levelek özönében és a végén megválaszolatlanul „elvész” a tömegben. A Gmail Snooze, ami a Chrome kiegészítéseképp tölthető le, segít abban, hogy megjelöljük a számunkra fontos üzeneteket, amik egy kis idő után újra és újra a lista tetejére ugranak, hogy ne felejtsük el megválaszolni.

Előgyártott üzenetek

Ahogyan az SMS-eknél, úgy az e-maileknél is lehet előre gyártott üzenetet készíteni, ami egy gomb megnyomása után automatikusan válaszol, akár többféle lehetőséget is. Több ez, mint az „irodán kívül vagyok” üzenet automatizmusa, akár személyre szabottan is beállítható a Gmail Labs fejlesztéssel.

Vajon elolvasták?

Főleg egy-egy állásajánlatra elküldött e-mailnél tesszük fel magunknak a kérdést sokszor, vajon egyáltalán elolvasták? Vagy minket is ráztak már le azzal, hogy „bocsi, nem láttam az e-­mailed”? Akkor a Bananatag Email Tracking, a Sidekick és az Intelliverse Email Tracker (mind Chrome kiegészítés) hasznos lehet, mivel nemcsak azt tudják megmondani, hogy megnyitották e az elektronikus levelünket, hanem azt is, hogy hol, mikor és hány alkalommal. Mindhárom alkalmazás limitált mennyiségű levél effajta követésére alkalmas ingyenesen.

Önmegsemmisítő levelek

Ki-ki maga döntse el, mire is tudná használni az önmegsemmisítő leveleket, amivel a Dmail állt elő (szintén Chrome-böngésző kiegészítő). Eközben a Google a Gmail legújabb frissítésébe már beépítette az „undo send”, azaz a küldés visszavonása funkciót, amit viszont mindannyian tudjuk, hogy mennyire hasznos lehet például egy rossz címre küldött, vagy befejezetlenül küldött e-mail esetében.

Listakészítés

A The Milk nevű kiegészítő program mind a Chrome, mind a Firefox böngészőkben „csatolt” egy feladatlistát a Gmail jobb oldalára, azt azonban kevesen tudják, hogy ennek segítségével a leveleket elvégzendő feladatokká alakíthatjuk a listán, sőt akár a Google Naptárunkkal is szinkronizálhatjuk. Ez ráadásul mobil verzióban is telepíthető, így mindenhonnan elérhetjük a listát és a naptárat.

Megbeszélések

A Gmail Labs-nak van egy olyan beállítása, ami lehetővé teszi, hogy a bejövő levelek mellé igazítsuk a Google Naptárunkat, még átláthatóbbá téve ezzel a megbeszéléseinket, feladatainkat.

Minden egy helyen

A Gmail Labs mindig hasznos, főleg, ha több e-mail fiókunk is van, amiket a segítségével egy helyen is kezelhetünk.

Munka offline módban

A Gmail Offline egy Google applikáció, amivel akkor is tudunk e-maileket olvasni és írni, ha nincs internet-hozzáférésünk. Ez azt jelenti, hogy zavartalanul dolgozhatunk és elhalaszthatjuk a frissítéseket az újrakapcsolódásig.

Gyors értesítések

A Checker Plus akkor is mutatja, hány e-mailt kapunk, ha nem tartjuk nyitva a böngészőt, sőt akár a felugró értesítésre kattintva közvetlenül meg is válaszolhatjuk a leveleket.

SMS a Gmailtől

Az AwayFind egy olyan fizetős szolgáltatás, ami megszabadít a bejövő posta állandó figyelésétől, helyette az alkalmazás felhív vagy SMS-t ír a megadott mobilszámunka, ha az általunk megjelölt személytől kapunk e-mailt.

Mindent egybe

Az Inbox a Google legújabb megoldása, ami megoldja minden e-mail-gondunkat. Van benne feladatlista funkció, szundi opció, és egy nagyon jól átlátható rendszer, amiben a feladókat a fotóikkal is jelölik. Mobilon és asztali számítógépen is működik.

ÉKN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában