Helyi közélet

2015.03.12. 14:57

Hatmilliárd forint csak csepp a tengerben

Debrecen - Tarthatatlan és tűrhetetlen a jelenlegi helyzet az egészségügyben – szögezte le Bangóné Borbély Ildikó szocialista országgyűlési képviselő a dr. Róna György Debrecen városi elnökkel csütörtökön közösen tartott sajtótájékoztatón.

Debrecen - Tarthatatlan és tűrhetetlen a jelenlegi helyzet az egészségügyben – szögezte le Bangóné Borbély Ildikó szocialista országgyűlési képviselő a dr. Róna György Debrecen városi elnökkel csütörtökön közösen tartott sajtótájékoztatón.

Dr. Róna György kifejtette, hogy a kormányzati kommunikáció ellentétben van az egészségügy valódi helyzetével. A várólisták csökkentésére ugyan 6 milliárd forintot elkülönített a kormányzat, de előzőleg 40 milliárd forintot kivont az ellátó rendszeréből. A 6 milliárd forint ugyan több a semminél, viszont ha azt vesszük alapul, hogy jelenleg 33 várólistán 60 ezer beteg vár műtétre, vizsgálatra, valamint azt, hogy a leghosszabb várólista felszámolásában csak a műtétek költsége 8 milliárd forint lenne, a 6 milliárd forint csupán csepp a tengerben. Úgy vélte: plusz forrás bevonásával és rendszerszemléleti változás végrehajtásával lehetne segíteni a siralmas helyzeten. Másik probléma, hogy az ágazatban nincs kellő számú szakszemélyzet, mert a hazai anyagi megbecsülés hiánya miatt sokan már külföldön vannak.

Bangóné Borbély Ildikó hozzáette, hogy a kormányzat időszakos tőkeinjekciói helyett stratégiai változásokra lenne szükség az egészségügyben.

Rónai György a mai sajtótájékoztatóját legalább 6 évvel ezelőtt kellett volna megtartania, a Gyurcsány-Bajnai kormányok idején – vélekedett dr. Pósán László, a Fidesz országgyűlési képviselője reagálva a szocialista politikus által elmondottakra. Mindez, amiről ő beszélt a szocialista kormányok alatt alakult ki és vált tragikus méretűvé. Az elképzelhetetlen hosszúságú várólistákért az MSZP-SZDSZ a felelős, ahogyan az egészségügyben itthon kialakult áldatlan bérezésekért is. A semmiből kellett újraépítkezni és ilyen körülmények között is az elmúlt években közel 500 milliárd forintot fordítottunk az egészségügyi infrastruktúrafejlesztésekre, megkezdtük a dolgozók bérrendezését és hozzáláttunk a várólisták csökkentéséhez, valamint 35 százalékkal emeltük a háziorvosi praxisok finanszírozását – áll a közleményben.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában