Londoni merénylet – Theresa May: nem változik a brit terrorkészültség szintje

Terrortámadás Londonban
Terrortámadás Londonban - © Fotó: AFP / Niklas Halle'n
London – Nem változik Nagy-Britanniában a terrorkészültségi szint – jelentette be szerda este Theresa May brit miniszterelnök.

May a brit kormány válsághelyzeti tanácskozó testületének (COBRA) ülése után tett rövid nyilatkozatot Downing Street-i hivatala előtt a London belvárosában szerda délután elkövetett terrortámadásról.

A kormányfő megerősítette: a merényletben négyen életüket vesztették, köztük egy rendőr és a támadó. Theresa May tájékoztatása szerint a húsz sérült között is van három rendőr.

A brit miniszterelnök szerda esti bejelentése értelmében Nagy-Britanniában továbbra is a második legmagasabb készültségi fokozat van érvényben, amely a hivatalos meghatározás szerint súlyos terrorfenyegetettséget jelent, és azt tükrözi, hogy a brit biztonsági szolgálatok megítélése szerint jelentős valószínűséggel lehet számítani terrortámadási kísérletre brit területen.

Ezt a készültségi fokozatot a brit kormány 2014 augusztusában léptette életbe azzal az indokkal, hogy az Iszlám Állam nevű dzsihadista terrorszervezet tevékenysége közvetlen fenyegetést jelent Nagy-Britannia nemzetbiztonságára.

BRITAIN-POLITICS-INCIDENT-ATTACK

Fotó: AFP / Daniel Leal Olivas

Az ötfokozatú brit készültségi rendszerben ennél már csak egy magasabb riasztási fokozat van, a kritikus, amelyet akkor rendelnek el, ha a brit kormány küszöbönálló merénylet terveiről kap konkrét értesüléseket.

Theresa May szerda esti nyilatkozatában a Scotland Yard korábbi tájékoztatását megerősítve elmondta: a merénylet a parlament mellett ívelő Westminster-hídon kezdődött, ahol egyetlen támadó járművével a hídon sétáló gyalogosok közé hajtott, kettőt megölve közülük. A késsel felfegyverkezett elkövető ezután a parlament felé rohant, de a törvényhozási épületegyüttest őrző fegyveres járőrök útját állták.

BRITAIN-POLITICS-INCIDENT-ATTACK

Theresa May | Fotó: AFP / POOL / Richard Pohle

A merénylő az egyik rendőrt megölte, utána agyonlőtték – mondta a brit kormányfő.

Theresa May kijelentette: a merénylet helyszínének kiválasztása nem tekinthető véletlennek. A terrorista London szívében sújtott le, ahol a legkülönfélébb nemzetiségű, vallású és kulturális hátterű emberek ünneplik a szabadság, a demokrácia és a szólásszabadság jelentette értékeket. Ez a városrész nyújt otthon a világ legrégibb parlamentjének, és utcáit a szabadság, a demokrácia, a jogállamiság, az emberi jogok szellemisége hatja át. Ezért vált e negyed azok támadásának célpontjául, akik ezeket az értékeket elvetik, de kudarcra van ítélve minden olyan kísérlet, amelynek célja ezeknek az értékeknek a megsemmisítése erőszak és terrorizmus révén – fogalmazott szerda esti nyilatkozatában a brit kormányfő.

Nem sokkal korábban Sadiq Khan, London polgármestere kijelentette: szerda estétől megemelték a London utcáin járőröző fegyveres és fegyvertelen rendőri egységek létszámát. Khan hozzátette: szeretné megnyugtatni a londoniakat és a brit fővárosba látogatókat, hogy London továbbra is a világ egyik legbiztonságosabb városa.

– MTI –Londoni merénylet – Két román sérültje is van a támadásnak

Két román sérültje is van a London belvárosában történt merényletnek, amelyben négy ember meghalt és legalább húsz megsérült – közölte szerda este a román külügyminisztérium.

Londoni merénylet – A magyar kormány részvétét fejezi ki az áldozatok családjainak

A magyar kormány részvétét fejezi ki a londoni merénylet áldozatai családjának, és mielőbbi, gyors gyógyulást kíván a sérülteknek – tudatta a külügyi tárca szerda este az MTI-vel.

Londoni merénylet – Scotland Yard: négy halottja és legalább húsz sérültje van a támadásnak

A Scotland Yard tájékoztatása szerint négyen meghaltak és legalább húszan súlyosan megsérültek a London belvárosában szerdán elkövetett merényletben.