Londoni merénylet – Theresa May: brit volt a merénylő, és az elhárítás ismerte

Akt.:
Londoni merénylet – Theresa May: brit volt a merénylő, és az elhárítás ismerte
© Fotó: livemint.com
London – Nagy-Britanniában született a szerdai londoni merénylet elkövetője, aki ellen néhány éve a brit elhárítás (MI5) vizsgálatot folytatott “a szélsőséges nézeteivel kapcsolatban felmerült aggályok” miatt – mondta csütörtökön a londoni alsóház képviselőit tájékoztatva Theresa May brit miniszterelnök.

May hozzátette ugyanakkor: ez múltbeli ügy, a merénylő az utóbbi időszakban nem került a hírszerzés látókörébe, “perifériára szorult figura” volt, és nem voltak előzetes hírszerzési értesülések arról, hogy mire készül. Személyazonosságát a rendőrség és az MI5 ismeri, és ha “a műveleti megfontolások” ezt lehetővé teszik, nyilvánosságra is hozza – mondta a brit miniszterelnök.

A támadásban a jelenlegi adatok szerint négyen vesztették életüket, köztük egy rendőr, akit a terrorista a parlament épületénél megkéselt, és maga a támadó, akit a parlamentet őrző rendőri egység agyonlőtt. A terrorcselekményben negyvenen megsérültek.

A brit kormányfő elmondta: a parlament melletti Westminster-hídon elkövetett gázolásos merénylet kórházi ápolásra szoruló sérültjei között – tizenkét brit állampolgár mellett – három francia gyermek, valamint két román, négy dél-koreai, két görög és egy-egy német, lengyel, ír, kínai, olasz és amerikai állampolgár van.

Theresa May megerősítette, hogy a Nagy-Britanniában érvényes terrorkészültségi szint nem változik.

A brit miniszterelnök hangsúlyozta: a rendőrség meggyőződése szerint a támadó egyedül cselekedett, és nincs olyan hírszerzési értesülés, amely küszöbönálló újabb terrortámadás veszélyét jelezné, így nem indokolt a legmagasabb riasztási szint elrendelése.

Nagy-Britanniában ennek értelmében továbbra is a második legmagasabb készültségi fokozat van érvényben, amely a hivatalos meghatározás alapján súlyos terrorfenyegetettséget jelent, és azt tükrözi, hogy a brit biztonsági szolgálatok megítélése szerint jelentős valószínűséggel lehet számítani terrortámadási kísérletre brit területen.

Ezt a készültségi fokozatot a brit kormány 2014 augusztusában léptette életbe azzal az indokkal, hogy az Iszlám Állam nevű dzsihadista terrorszervezet tevékenysége közvetlen fenyegetést jelent Nagy-Britannia nemzetbiztonságára.

Az ötfokozatú brit készültségi rendszerben ennél már csak egy magasabb riasztási fokozat van, a kritikus, amelyet akkor rendelnek el, ha a brit kormány küszöbönálló merénylet terveiről kap konkrét értesüléseket.

Csütörtöki alsóházi tájékoztatójában Theresa May elmondta: a Scotland Yard jelenlegi feltételezése az, hogy a merénylőt iszlamista ideológia vezérelte tettében. A miniszterelnök szerint az iszlamista terrorizmus fenyegetése nagyon is valós, és elővigyázatossági intézkedésként az egész országban megemelik a járőröző rendőrök – köztük a fegyveres osztagok – létszámát.

Theresa May elmondta azt is, hogy a rendőrség, valamint a biztonsági és a hírszerző szolgálatok 2013 júniusa óta tizenhárom különböző terrortámadási tervet hiúsítottak meg Nagy-Britanniában.

Felidézte, hogy a brit kormány már korábban jóváhagyott terrorellenes intézkedési programja keretében a következő öt évben 2,5 milliárd fonttal (csaknem 900 milliárd forinttal) növelik az egész világra kiterjedő brit biztonsági és hírszerzési hálózat fejlesztési költségvetését, és 1900 fővel bővítik az MI5, valamint a külső hírszerzés (MI6) és az elektronikus kommunikáció figyelésére szakosodott szolgálat (GCHQ) létszámát.

Theresa May kijelentette: a szerdai merénylet elkövetője egyértelműen a parlament épületébe akart betörni, és a bejárattól nem egészen 20 méternyire lőtték agyon.

– MTI –


Source: Video shows injured in Westminster attack by ReutersNews on Rumble

Source: Video footage shows moment of London attack by ReutersNews on Rumble

Source: Stills of shooting reported near British parliament by ReutersNews on RumbleLondoni merénylet – Scotland Yard: négy halottja és legalább húsz sérültje van a támadásnak

A Scotland Yard tájékoztatása szerint négyen meghaltak és legalább húszan súlyosan megsérültek a London belvárosában szerdán elkövetett merényletben.


Londoni merénylet – Theresa May: nem változik a brit terrorkészültség szintje

London – Nem változik Nagy-Britanniában a terrorkészültségi szint – jelentette be szerda este Theresa May brit miniszterelnök.

Londoni merénylet – Maximális készültség lépett életbe Rómában és Milánóban is

A római parlament felső- és alsóháza épületének környékét is lezárták a londoni merényletet követően, és szerda éjféltől a legmagasabb fokú biztonsági készültség lép életbe az olasz fővárosban a közelgő EU-csúcs, valamint Milánóban Ferenc pápa látogatása miatt.A kommentelés opció, a jó magaviselet kötelező! Moderációs elveinket itt olvashatja .