Londoni merénylet – Brit uniós biztos: kapcsolat lehet a londoni és a tavalyi brüsszeli terrortámadás között

Brüsszel – Valamifajta kapcsolat lehet az előző napi londoni merénylet és az egy évvel ezelőtti brüsszeli terrortámadások között – vélekedett Julian King biztonsági unióért felelős uniós biztos az Európai Parlament belügyi, állampolgári és igazságügyi szakbizottságának (LIBE) csütörtöki ülésén.

“Nem hiszem, hogy puszta véletlen lenne, hogy ez a támadás a brüsszeli robbantások első évfordulóján történt” – mondta King, arról viszont nem beszélt, van-e erre bármi bizonyíték azon kívül, hogy mindkét merényletet március 22-én követték el.

Az uniós biztos kijelentette, a merénylet “az életmódunk, a közös értékeink” ellen irányult, illetve felhívta rá a figyelmet, hogy a támadás elkövetési módja a korábban Nizzában és Berlinben is látott mintát követi.

“A terrorfenyegetettség továbbra is rendkívül magas Európában” – közölte King. Bár a kockázatot lehetetlen nullára csökkenteni, Európa azonban nem fogja hagyni, hogy a terroristák győzzenek – szögezte le, az uniós tagállami hatóságok közötti együttműködés fontosságát hangsúlyozva.

A merénylő szerdán London belvárosában először autójával a gyalogosok közé hajtott, majd megpróbált bejutni a parlament épületébe, megölve a kaput őrző járőrök egyikét. Rátámadt egy másik rendőrre is, de ekkor lelőtték. A merényletnek három halálos áldozata és húsznál több sebesültje volt. A támadás elkövetőjeként az Iszlám Állam nevű terrorszervezet jelentkezett.

– MTI –