Londoni elemzők: kifulladhat a piaci eufória

London, 2012. július 30., hétfő (MTI) – Várhatóan nem lesz tartós az elmúlt napok piaci eufóriája, amely az eurójegybank (EKB) elnöke és több vezető euróövezeti politikus által az euró megvédéséről tett legutóbbi nyilatkozatok nyomán alakult ki – vélekedtek hétfői helyzetértékeléseikben londoni pénzügyi elemzők.

A kockázatvállalási hangulat az elmúlt kereskedési hét utolsó napjaiban markáns javulásának indult, miután Mario Draghi, az EKB elnöke egy londoni befektetési konferencián kijelentette, hogy az eurójegybank – törvényes mandátumának határain belül – minden lehetséges eszközt kész bevetni az euró megvédésére. Hozzátette: az európeriféria gazdaságainak állampapírhozamai túl magasak ahhoz, hogy az EKB monetáris politikájának transzmissziós funkciója zavartalanul működhessen.

A piacok ezt a megfogalmazást egyértelműen az EKB tényleges kötvénypiaci beavatkozását előkészítő verbális intervencióként értelmezték.

A Draghi-nyilatkozatot követő kockázatvállalási hullám jót tett a magyar kockázati mutatóknak is.

A magyar szuverén devizakötvény-kötelezettségek törlesztésbiztosítási tranzakciói (credit default swaps, CDS) 490 bázispont környékén mozogtak a múlt hét utolsó napjaiban, jóllehet a múlt hét közepén – a legnagyobb citybeli adósságpiaci adatszolgáltató csoport, a CMA kimutatása szerint – még 510 bázispont körüli magyar CDS-középárfolyamokat mértek a londoni piacon.

Az elmúlt kereskedési hét zárására kialakult magyar CDS-árazások azt jelentik, hogy egységnyi, tízmillió euró névértékű ötéves magyar államkötvényre a múlt hét utolsó kereskedési napján 490 ezer euró körüli éves középárfolyamon kínáltak határidős törlesztéskockázat-biztosítási kontraktusokat Londonban, csaknem 20 ezer euróval olcsóbban, mint a hét közepén.

Meredeken csökkentek az euróövezeti periféria CDS-árazásai is.

Olaszország ötéves államkötvényeinek CDS-középárfolyama 524 bázispont körül mozgott a heti zárásban az 557,3 bázispontos hét közepi szint után, Spanyolország CDS-kontraktusai a Draghi-nyilatkozat előtti utolsó, 622,8 bázispontos záróról 588 bázispontra, Portugália szuverén törlesztéskockázati tranzakciói 897,4 bázispontról 850 bázispontra süllyedtek a londoni kereskedési hét végére.

A City egyik legnagyobb pénzügyi-gazdasági elemzőcége, a Capital Economics közgazdászai azonban befektetőknek összeállított heti piaci összefoglalójukban úgy vélekedtek, hogy a piaci szereplők “nem vették észre, vagy figyelmen kívül hagyták” Draghi kijelentésének azt az elemét, amely szerint az EKB “mandátumának határain belül” kész minden lehetséges eszközt bevetni az euró megvédésére.

A ház londoni elemzői szerint “e három rövid szó” jelentőségét kiemelte, amikor Draghi az EKB esetleges újabb szuverén kötvényvásárlásainak kilátásával kapcsolatban hangsúlyozta, hogy irányítása alatt a bank nem fog szembekerülni feladatkörének az előző elnökök által megszabott szigorú értelmezésével.

A Capital Economics londoni közgazdászai szerint az EKB elnöke esetleg abban reménykedhet, hogy az eurójegybank kötvénypiaci beavatkozásának lehetőségére tett puszta utalás elég lesz a piac megnyugtatására. Ha ez így van, “az még az euróövezeti gazdaságpolitikai döntéshozatal eddigi színvonalához mérve is rendkívül naiv álláspontot” tükrözne – fogalmaztak értékelésükben a Capital Economics szakértői.

A cég szerint még abban az esetben is, ha a szavakat tettek követik, kétséges, hogy az EKB kötvénypiaci műveleteinek felélesztése mennyire bizonyulna hatékonynak, mivel ezt az eszközt az euróövezeti jegybank eddig is csak “félszívvel alkalmazta, látványosnak távolról sem nevezhető eredménnyel”.

A Capital Economics elemzői szerint mindez nem jelenti azt, hogy az euróövezeti döntéshozók – köztük az EKB vezetői – tétlenül néznék az euróválság eszkalálódását. A cég központi előrejelzési forgatókönyve, amely csupán az euróövezet korlátozott felbomlásával számol – Görögország és Portugália kiesését, viszont Spanyolország és Olaszország bennmaradását valószínűsítve -, éppen arra a feltételezésre épül, hogy az euróövezeti hatóságok az eddigieknél sokkal határozottabb fellépésre szánják el magukat.

Ugyanakkor az EKB mentőakcióival kapcsolatos korábbi optimista hangulati hullámok – például az, amelyik az EKB hosszú távú refinanszírozási műveleteit (LTRO) követte az idei év elején – nem tartottak nagyon sokáig, “és kevés okot látunk arra, hogy ezúttal ez másképp lenne” – fogalmaztak a Capital Economics londoni elemzői.

A Commerzbank – az egyik legnagyobb európai pénzügyi szolgáltató – Londonban összeállított hétfői devizapiaci helyzetértékelésében “reményteljesnek” nevezte a piaci hangulatot a Draghi-nyilatkozat után, amelyet hasonló értelmű megnyilvánulások követtek Angela Merkel német kancellár, Francois Hollande francia elnök és Mario Monti olasz kormányfő részéről.

A Commerzbank elemzői szerint azonban az euró annak ellenére közelítette meg az 1,24 dolláros árfolyamot, hogy egyelőre korántsem egyértelmű e jó szándékú nyilatkozatok gyakorlatba ültetésének mikéntje.

A lehetséges lépések listája hosszú: további kamatcsökkentések, újabb LTRO-műveletek, a biztosítékszabályok enyhítése, és mindenekelőtt a kötvénypiaci vásárlási program felélesztése, sőt utalás történt arra is, hogy az EKB esetleg belemenne a Görögországgal szembeni követeléseinek bizonyos mértékű leírásába, ami gyakorlatilag az állami szektor monetáris finanszírozását jelentené.

Ha azonban sem az EKB, sem a politikusok nem állnak elő ígéretes válságmegoldási kezdeményezésekkel, akkor a piacok “ünnepi hangulata egy pillanat alatt elpárologhat” – jósolták a Commerzbank elemzői, akik szerint az euró ebben az esetben gyorsan akár 1,2150 dollárig is visszazuhanhat.

Kertész Róbert, az MTI tudósítója jelenti.

MTI