Londoni elemzők: az idén tovább gyorsul az infláció, az MNB a kockázatokra figyel

London, 2012. július 11., szerda (MTI) – A következő hónapokban várhatóan még tovább gyorsul Magyarországon az infláció üteme, elsősorban az adóváltozások hatására, ám a Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris politikáját változatlanul a külső finanszírozás és a forintárfolyam kockázatai határozzák meg, s az infláció “másodlagos” fontosságú marad a pénzügypolitikai döntésekben – jósolták londoni felzárkózó piaci elemzők a vártnál magasabb júniusi inflációs adatok szerdai ismertetése után.  

A KSH bejelentése szerint a fogyasztói árak júniusban 5,6 százalékkal haladták meg az egy évvel ezelőtti szintet a májusban mért 5,3 százalékos éves ütem után.

Az MTI előzetes felmérésébe bevont nagy londoni elemző és befektetési cégek 5,3-5,5 százalék közötti prognózisokat adtak a teljes kosárra számolt tizenkét havi júniusi inflációra.

A szerdai adatismertetés utáni értékelésükben a JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni elemzőrészlegének közgazdászai közölték, hogy nem vonnának le “messzemenő következtetéseket” a vártnál magasabb júniusi inflációs számokból, mivel a gyorsulást nem keresleti tényezők, hanem részben kínálati oldali ársokkok okozták.

A ház londoni elemzői szerint mindazonáltal a júniusi inflációs adatok “valószínűleg meglepték” az MNB-t is.

A JP Morgan szakértői kimutatták, hogy a második negyedévi átlagos magyarországi infláció egytized százalékponttal meghaladta a jegybank legfrissebb inflációs előrejelzését, az adóhatásoktól megszűrve számolt inflációs ütem pedig kéttizeddel jár az MNB által valószínűsített pálya felett.

A JP Morgan londoni elemzői közölték, hogy a következő hónapokban 5,8-6,0 százalékig gyorsuló éves inflációs adatokra számítanak a távközlési adó, valamint a további jövedékiadó-emelések belépő hatásai miatt.

A ház előrejelzése szerint ugyanakkor az infláció az idei év vége felé valószínűleg 5,3 százalék körüli tizenkét havi ütemre lassul, a jövő évi egész éves átlag pedig várhatóan 3,5 százalék környékén lesz.

A JP Morgan elemzői közölték: fenntartják azt a véleményüket, hogy az MNB monetáris tanácsa a kamatcsökkentésekkel megvárja a forinteszközöket terhelő kockázati felárak tartós mérséklődését. A ház szerint azonban ennek bekövetkezte valószínűtlen az IMF/EU-megállapodás megkötése előtt.

A cég alapeseti előrejelzése jelenleg az, hogy az első MNB-kamatcsökkentés októberben lesz, és a magyar jegybank összesen 1,00 százalékponttal csökkenti jelenleg 7,00 százalékos alapkamatát.

A JP Morgan londoni közgazdászai azzal számolnak, hogy az MNB-alapkamat 2012 végéig 6,50 százalékra, 2013 végéig 6,00 százalékra csökken.

A cég elemzői közölték ugyanakkor azt is, hogy véleményük szerint a legutóbbi kormányzati döntések növelték a monetáris enyhítés későbbi kezdetének kockázatát, mivel a pénzügyi tranzakciós illeték kiterjesztése a jegybanki és kincstári műveletekre “erősen vitatott”, és az IMF várhatóan azt szeretné, ha a magyar hatóságok más bevételi forrást keresnének.

A JP Morgan elemzői szerint az IMF/EU-tárgyalások ezért hosszabb ideig is eltarthatnak, mint ahogy azt a piac jelenleg feltételezi.

A Goldman Sachs (GS) bankcsoport londoni elemzőrészlegének közgazdászai a szerdai inflációs adatismertetés után annak a véleményüknek adtak hangot, hogy az inflációs adatok rövid távon “másodlagos fontosságúak” maradnak a monetáris politika szempontjából, a magyar jegybank ugyanis változatlanul elsősorban a forintárfolyam, valamint a külső finanszírozás kockázati környezetére összpontosítja figyelmét.

A GS londoni elemzőinek várakozása szerint ezért az MNB a gyenge növekedési kilátások és a nyomott hazai kereslet ellenére igyekszik feszesen tartani a monetáris kondíciókat mindaddig, amíg a magyar gazdasággal kapcsolatos kockázatokat a piac magasnak ítéli.

A Goldman Sachs elemzői is azt várják, hogy az MNB-kamatcsökkentések az IMF/EU-megállapodás elérése után kezdődhetnek. A ház szerint a monetáris enyhítés esélyei nőttek annak nyomán, hogy a jegybanktörvény módosítása megnyitotta az utat a hivatalos IMF/EU-tárgyalások megkezdése előtt, és a cég által korábban még valószínűsített kamatemelések esélyét a GS londoni szakérői most már “minimálisnak” tartják.

Szerdai értékelésükben a ház elemzői azonban közölték azt is, hogy alapeseti előrejelzésük szerint az IMF/EU-tárgyalások “nem lesznek könnyűek”, és az egyezményt csak a negyedik negyedév közepén vagy végén sikerül megkötni. Ez az MNB számára az idén már csak egy vagy két kamatcsökkentési lehetőséget hagy, és a csökkentések nagyobb része jövőre marad.

A Goldman Sachs elemzői mindezt egybevetve azt jósolták, hogy a magyar jegybanki alapkamat az idén 6,5 százalékra, 2013-ban 5,5 százalékra csökken.

 

 

gke \ guz \ gry

 

MTI

Címkék: