London 2012 – Kajakos aranyak, elődöntőben a kézilabdázók – DÉLELŐTTI ÖSSZEFOGLALÓ

London, 2012. augusztus 8., szerda (MTI) – A londoni olimpia eddigi legsikeresebb délelőttje volt a szerdai magyar szempontból: két aranyérmet nyertek a kajakosok a sportág első döntős napján, a férfi kézilabda-válogatott pedig kétszeri hosszabbítás után legyőzte az izlandi csapatot, ezzel elődöntőbe jutott.

Az első aranyérmet a Dombi Rudolf, Kökény Roland kajakpáros szerezte az 1000 méteres versenyben, egy rendkívül izgalmas befutó után, öt századdal megelőzve a portugál kettőst. Magabiztosabban nyert 500 méteren a Szabó Gabriella, Kozák Danuta, Kovács Katalin, Fazekas Krisztina összeállítású kajaknégyes, amely remekül kapta el a rajtot, és végig vezetve aratott diadalt, többek között a nagy rivális németeket is megelőzve. A női kajaknégyes húsz év elteltével végzett olimpián ismét az első helyen.

A kenu egyesek 1000 méteres versenyében címvédőként rajthoz állt Vajda Attila viszont rosszul kezdett, az utazó tempója sem volt elég ahhoz, hogy feljebb zárkózzon, és bár az utolsó 250 méteren javított pozícióján, így is csak hatodik lett.

Komoly izgalmakat tartogatott ugyanakkor a férfi kézilabda-válogatott izlandiak elleni negyeddöntős fellépése. Végletekig kiélezett csatában, kétszeri hosszabbítás után jutott be az elődöntőbe a magyar csapat. A rendes játékidő végén, 14 másodperccel a lefújás előtt a káprázatosan védő Fazekas Nándor hétméterest hárított, Lékai Máté pedig három másodperccel a befejezés előtt egyenlített (27-27). Az első kétszer ötperces hosszabbítás sem hozott döntést (30-30), így jött az újabb ráadás, melynek végén 34-33 állt az eredményjelzőn. A magyarok az elődöntőben az Európa-bajnok dánokkal vagy a svédekkel találkoznak.

MTISporthírek