London 2012 – Joó Abigél ötödik lett

Akt.:
London 2012 – Joó Abigél ötödik lett
London, 2012. augusztus 2., csütörtök (MTI) – A 78 kg-os Joó Abigél kikapott a bronzmérkőzésen, így ötödikként zárt csütörtökön a londoni olimpia cselgáncstornáján.

A negyeddöntőtől sérült magyar dzsúdós a tavaly világ- és Európa-bajnok francia Audrey Tcheumeo ellen lépett tatamira a harmadik helyért, aki az elődöntőben a hazaiak versenyzőjétől, Gemma Gibbonstól szenvedett meglepetésre ipponvereséget.

A kétszeres Európa-bajnok Joó hősiesen küzdött a bronzmérkőzésen, de sérülése láthatólag akadályozta a dobásindításokban. Bár a mérkőzésvezető őt intette meg, ellenfele sem volt sokkal aktívabb. Joó továbbra sem talált fogást a francián, aki viszont 1:18 perccel a vége előtt villámgyorsan eldobta őt, s ipponnal győzött.

“A testsúlyomat nem bírta el a jobb lábam, pedig ez elég fontos a dobásaimnál” – mondta Joó Abigél, aki elárulta, hogy nem sokat gondolkozott sérülése után a folytatáson:

“Amikor megkérdezték, hogy kiállok-e, mondtam persze, hogy kiállok, pedig akkor még annyira fájt a lábam, hogy megmozdítani sem tudtam. Az orvos azt mondta, hogy a porc sérült, s ha küzdök, akkor se lesz rosszabb. Kaptam rá egy szép kötést, meg fájdalomcsillapítót. Más is küzdött már így, Hédinek is szét van szakadva a combja.”

Az 57 kg-os Karakas Hedvig szintén sérülten cselgáncsozva lett ötödik Londonban.

Pánczél Gábor szerint a francia ellen is volt esélye tanítványának.

“Már az előző mérkőzés is egy csoda volt, most ugyanúgy álltunk oda. Volt egy apró taktikai oka, hogy nem sikerült eldobni a franciát, vékonyabb volt ugyanis a ruhája, így lecsúszott róla a fogás. De a dzsúdó ilyen, egészséges emberek is a hátukra esnek.”

A nyolcfős magyar cselgáncsküldöttségből utolsóként Bor Barna lép tatamira pénteken. A mérleg eddig egy ezüst- (Ungvári Miklós), egy bronzérem (Csernoviczki Éva) és két ötödik hely (Joó Abigél, Karakas Hedvig). Csoknyai László, Madarász Tamás és Mészáros Anett helyezetlenül zárt.

MTI