London 2012 – Egy góllal győzött a női vízilabda-válogatott

Akt.:
London 2012 – Egy góllal győzött a női vízilabda-válogatott
London, 2012. augusztus 1., szerda (MTI) – A magyar női vízilabda-válogatott egy góllal legyőzte a kínai együttest kedden, az olimpia női tornájának második fordulójában.

Az A csoportban rendezett délutáni összecsapásnak egyformán a nyitókörben elszenvedett vereséggel a hátuk mögött vágtak neki a felek: Merész András januárban Eb-harmadikként zárt csapatát az aranyérem egyik legfőbb várományosaként emlegetett amerikaiak győzték le 14-13-ra, míg a világbajnoki ezüstérmes ázsiai gárdát az olimpiai selejtezőtornán első spanyolok verték 11-6-ra.

A magyar-kínai meccshez további kiindulási pontként kínálkozott, hogy a szerdai rivális a londoni játékok előtti mindkét magyarországi felkészülési meccsén alulmaradt Drávucz Ritáékkal szemben.

A mintegy ötezer – javarészt magyar – néző üdvrivalgása közepette bevonuló csapatok a nyitópercet “kóstolgatással” töltötték, majd emberelőnyből az ázsiaiak szereztek vezetést, de Czigány Dóra tüstént válaszolt (1-1). Újabb kínai fór, újabb kínai gól következett, ráadásul kettő is (1-3).

A második negyed úgy folytatódott, ahogy az első abbamaradt: kínai találattal (1-4). Még mielőtt tovább súlyosodott volna a helyzet, Szücs Gabriella bal felső sarkos góljával szépített a Merész-gárda, egy ellentalálat nyomán azonban megint hárommal vezetett az ellenfél (2-5). A magyarok is kihasználtak egy emberelőnyt Keszthelyi Rita révén (3-5), aki rövidesen ismételt is, csakhogy közben az egyszer kettős fórban is játszó kínaiak sem tétlenkedtek (4-7). A nagyszünet előtt 12 másodperccel Czigány Dóra nagy góljával sikerült szépíteni (5-7).

A harmadik játékrész parádés Szücs-góllal rajtolt (6-7). A menetrendszerű emberelőny végén szép húzásból lett 8-6 “oda”, Szücs – ezúttal a jobb felső sarkot választva – javította a magyar közhangulatot, majd a szintén triplázó Keszthelyi remek ejtésével meglett az egyenlítés is (8-8). Egy perccel az utolsó szünet előtt – hat az öt ellen – visszavették a vezetést a kínaiak, majd – miközben a változatlanság kedvéért Szücs egalizált – kaptak még egy előnyt (9-10).

A ritka magyar emberfórok egyike kínálta lehetőséggel élve Czigány indította jól a zárónegyedet (10-10). Zúgott a “Ria, ria, Hungária!”, de a vezetést nem sikerült átvenni, igaz, a kínai akciók is terméketlennek bizonyultak. Szűk két perccel a vége előtt aztán megtört jég: Bujka Barbara centerből a vízről húzta a kínai hálóba a labdát (11-10). Az utolsó támadást a kínaiak vezethették, de hiába, hatalmas nézőtéri ováció is jelezte: nyert a magyar csapat, többször is háromgólos hátrányból felállva.

 

Merész András szövetségi kapitány:

“Ebben a győzelemben természetesen benne voltak a két magyarországi felkészülési meccsünk tapasztalatai is, de a siker kulcsát a csapategységben kell keresni. Ebben nem akadt hiba, a legkisebb láncszem is a helyén volt, miközben persze nagyon kellettek Gangl Edina védései és Szücs Gabi góljai is. Amúgy meglehetősen rosszul kezdtünk, de kimásztunk a gödörből, és hősies küzdelemben felülmúltuk a kínaiakat. Igyekszünk megverni a spanyolokat is.”

 

 

Eredmény, A csoport, 2. forduló:

Magyarország-Kína 11-10 (1-3, 4-4, 4-3, 2-0)

Vízilabdacsarnok, 5000 néző, vezette: Sztavridisz (görög), Dreval (orosz)

Magyarország:

Bolonyai Flóra – Czigány Dóra 2, Szücs Gabriella 4, Drávucz Rita, Keszthelyi Rita 3, Bujka Barbara 1, Menczinger Katalin,

csere: Antal Dóra, Kisteleki Hanna, Takács Orsolya, Tóth Ildikó, Csabai Dóra 1, Gangl Edina (kapus)

A kínai góldobók:

Sun Huizi, Sun Yujun, Sun Yating, Ma Huanhuan 2-2, Gao Ao, Sun Yating 1-1

 

Jancsó Kornél, az MTI különtudósítója jelenti.

MTI