London 2012 – Baji és Kiss kiesett 110 m gáton

Akt.:
London 2012 – Baji és Kiss kiesett 110 m gáton
London, 2012. augusztus 7., kedd (MTI) – Baji Balázs és Kiss Dániel nem jutott tovább előfutamából 110 m gáton a londoni olimpia keddi versenynapján.

Az ezúttal is már a délelőtti program első percétől teltházas Olimpiai Stadionban a két magyar közül a 2010-ben Eb-bronzérmes Kiss került előbb sorra, az ötödik futamban. A hat futamból az első három helyezettek mellett a további hat legjobb időt elérő jutott a szerdai elődöntőbe.

Az Ikarus BSE futója, aki tavalyi műtétje után csak az év elején kezdhette újra az edzéseket a hatos pályáról indult, mellette a hetesen a világranglistát 12.93 mp-cel vezető amerikai Aries Merritt kapott helyet. Kiss gyengén rajtolt, de aztán jó ritmusban közelített vetélytársaihoz, egy kisebb hiba után azonban megtört a ritmusa, s végül a hatodik helyen ért célba, 13.62 mp-es idejével pedig már nem reménykedhetett a továbbjutásban.

“Azok után, amiken végigmentem, örülök, hogy itt vagyok” – nyilatkozott Kiss, utalva arra, hogy műtétje után húsevő baktérium támadta meg a lábát. – “Az idővel meg kell elégednem, más kérdés, hogy hellyel akár ez az idő is elég lehetett volna a továbbjutáshoz. Előzetesen hittem benne, hogy sikerül, de az elejét elrontottam és sok technikai hibát követtem el.”

A 23 éves, utánpótlás Eb-2. Baji a hatodik futamban az athéni olimpiai bajnok kínai Liu Hsziang (Liu Xiang) mellől rajtolt. Ez a verseny ritkán látható “csillaghullást” hozott: már az első gát előtt lábához kapott és megállt az idei Eb-n bronzérmes lengyel Artur Noga, majd Baji két oldalán egyszerre rúgta fel a gátat és bukott Hsziang és a barbadosi Shane Braithwaite. A táv felénél aztán még a szenegáli Moussua Dembele is elesett.

A Helsinkiben rendezett júniusi Eb-n Kisshez hasonlóan elődöntős Baji ötödikként dobta be magát, 13.76 mp-cel.

A futam után Hsziang egy lábon ugrált le a pályáról, ahol Baji fogadta, s magasba tartotta a kínai futó kezét. A külföldi, főleg kínai újságírók azonnal megrohanták a magyar gátast.

“Hsziang nagy bajnok, világcsúcstartó volt, a tiszteletemet akartam kifejezni így. Ha nyer, nyilván más lett volna a helyzet, de megsérült, ezért tettem, amit tettem” – mondta Baji.

Hozzátette, 13.50 mp-es egyéni csúcsa közelében szeretett volna futni:

“Nem úgy alakult, ahogy szerettem volna. Nyilván nem ezen múlott, de megzavart a nagy bukás. Futás közben azon gondolkodtam, ez hogy történhetett meg, nem értem hozzájuk. Olyan időkkel lehetett továbbjutni, amire én is képes vagyok.”

Ambrus Gábor, az MTI különtudósítója jelenti.

MTITovábbi hírek a Sport kategóriából

Sporthírek