Logikus gondolkodást várnak el a programozóktól

Logikus gondolkodást várnak el a programozóktól
© Fotó: Pixabay
Budapest – Három programozási nyelvet, valamint elsősorban logikai és a csapatmunkához szükséges készségeket várnak el az informatikai cégek a kezdő programozóktól. Ez a mai világban már alapkövetelmény ebben a szakmában – derül ki a Budapesti Metropolitan Egyetem (METU) kutatásából.

A legfontosabb három programozói készség között szerepel a logikus gondolkodás, a csapatmunka képessége, illetve a szorgalom – derül ki a nemrégiben közzétett kutatásból. Az eredmények alapján ugyanakkor a programozójelöltek a csapatmunkát kevésbé fontosnak értékelik, de a logikai készségek és a szorgalom náluk is dobogós helyezést ért el. A partnercégek több mint fele nyilatkozott úgy, hogy három programnyelv ismeretét várja el a pályakezdő fejlesztőktől. Az informatikai cégeknél dolgozók 80–90 százaléka egyébként rendelkezik felsőfokú végzettséggel, a női fejlesztők aránya pedig körülbelül 20 százalék a teljes programozói csapaton belül. A megkérdezett vállalatok többsége szerint már 3 év elegendő ahhoz, hogy úgynevezett szenior programozóvá váljon a kezdő fejlesztő.

Nagy kihívások

A cégek szerint e pálya legnagyobb kihívása a potenciális jelöltek számára a projektmenedzseri szemléletmód, a hatékony együttműködés, illetve az elvárt programnyelvek elsajátítása. A leendő programozók hasonlóan ítélik meg a nehézségeket, a megkérdezettek több mint fele ugyanakkor a munkatempó felvételét is kihívásnak tekinti. A munkáltatók szerint az intenzív fejlesztőképzés igényeiknek megfelelő tudást ad a leendő fejlesztőknek, akik kiemelkedő gyakorlati oktatásban részesülnek, motivációjuk és elszántságuk pedig kifejezetten magas szintű, ezért szívesen is alkalmazzák őket. A vállalatok negyven százaléka emelte ki az intenzív képzésről érkező jelöltek nyitottságát és rugalmasságát pozitívumként. Az érdeklődők között már mintegy egyharmad részt jelentenek a hölgyek, ami jóval magasabb arány, mint a női programozók iparági átlaga. A képzés legnagyobb arányban a 25–34 éves korosztályt szólítja meg.

HBN