Helyi közélet

2013.06.06. 20:23

Katona voltam Afganisztánban

Debrecen - "<em>A háborús helyzetet mostanában már nem elsősorban a tálibok, sokkal inkább a kábítószer idézi elő.</em>"

Debrecen - "A háborús helyzetet mostanában már nem elsősorban a tálibok, sokkal inkább a kábítószer idézi elő."A debreceni Karasi Miklós Attila, a Bocskai Dandár katonájaként 2008-ban, hét hónapot töltött az örök háború földjének is nevezett Afganisztánban. A Benedek Elek Könyvtárban néhány napja tartott vetített képes előadását úgy kezdte, hogy az afgánok saját naptáruk szerint még a középkorban, az 1300-as években élnek, amely európai szemmel sok tekintetben igaz is rájuk. Ugyanakkor a modernitás is jelen van, mert még annak is van a zsebében mobiltelefon, aki egész életében szamárháton, vagy gyalog közlekedik.

Koldusok és milliárdosok országa

Aki először jár ott - mondta Karasi Miklós Attila - először azon döbben meg, hogy milyen hatalmasak az osztálykülönbségek. Miközben a lakosság 70-80 százaléka nagyon szegény, írni-olvasni sem tud, sárból és tehéntrágyából készült kunyhókban él, addig vannak olyanok, akik szinte mindent megengedhetnek maguknak. Mindennel felszerelt emeletes, úszómedencés luxusvillák is vannak, amelyek a francia tengerparton is megállnák a helyüket. Olyan drága terepjárókat is látni, amelyekből nálunk is kevés fut.

További részletek a szombati Naplóban.

HBN-OCs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában