LMP: veszélyben a demokrácia

A Lehet Más a Politika (LMP) szerint szemfényvesztés, hogy a korábban javasolt 9 nap helyett valamivel több ideig, 15 napig lehetne gyűjteni az ajánlószelvényeket, ha elfogadja hétfőn az Országgyűlés a választási eljárásról szóló törvény módosítását.

A párt múlt héten “9 nap a demokráciáért” címmel kampányt indított, ezzel tiltakoztak a cédulagyűjtés idejének tervezett lerövidítése valamint az önkormányzati választási rendszer már elfogadott módosítása ellen.

Az eredeti előterjesztés szerint a jelenlegi 35-ről 9 napra akarták volna csökkenteni az ajánlószelvények gyűjtésének idejét – legalább is erre lehetett következtetni a javaslatban szereplő határidőkből. Később egy módosító indítványnak köszönhetően 15 napra emelték ezt az időt. Az LMP azonban ezt szemfényvesztésnek véli, és a pártnál úgy látják, hogy mindez csak egy színjáték része volt – mondta hétfőn újságíróknak Karácsony Gergely, az LMP frakcióvezető-helyettese Budapesten.

A politikus megjegyezte, hogy egy korábbi módosítással az eddigi négyszeresére emelték az induláshoz szükséges szelvények mennyiségét például a főpolgármester-választás vagy a megyei közgyűlési választásokon való indulás esetében. Az LMP szerint ugyanakkor az ajánlószelvényes rendszer felett eljárt az idő, az egészet el kellene törölni, és helyette egy olyan rendszert kialakítani, amely átláthatóbb, és jobban figyelembe veszi az adatvédelmi szabályokat – tette hozzá.

Karácsony Gergely szerint a két javaslat mögött politikai szándék van, konkrétan az, hogy ki akarják így szorítani a Fidesz lehetséges ellenfeleit a helyi közéletből.

“9 nap a demokráciáért

Az LMP június 10-én indította a “9 nap a demokráciáért” című kampányát, hogy tiltakozzanak az ajánlószelvényekkel kapcsolatos kormánypárti módosítás ellen. Egyebek mellett azzal érveltek: szerintük lehetetlenné tennék, hogy civilek valamint kisebb parlamenti pártok induljanak a választásokon, ha drasztikusan csökkentenék a szelvénygyűjtés idejét.

Demokrácia, közbizalom, civil kontroll, fékek és ellensúlyok, állampolgári részvétel, átlátható helyi döntéshozatal, egymás meghallgatása, sportszerűség a közéletben, helyi véleménynyilvánítás – az LMP szerint ezen értékek sérülnének a javaslat elfogadásával. Hétfőn, a Parlament előtt narancssárga csíkkal takarták le az utolsó, a “demokrácia” szót a 9 értéket felsoroló táblán. Ezután megkongattak egy vészharangot, amelyet ideiglenesen állítottak fel a Kossuth téren, mondván, hogy szerintük veszélyben van a demokrácia.

– Független HÍrügynökség –