LMP: Orbán Viktor az ügynökügyben valótlanságokat állít

Budapest, 2012. augusztus 13., hétfő (MTI) – Schiffer András LMP-s országgyűlési képviselő szerint Orbán Viktor miniszterelnök a policity.hu oldalon hétfőn megjelent interjúban “terel és valótlanságot állít” az ügynökkérdésben, a Fidesz pedig “sunnyog és folyik a szőnyeg alá söprés”.

Orbán Viktor az interjúban úgy fogalmazott: “az ügynökkérdésben jól haladunk”. Szerinte a problémát az okozza, hogy amikor az ember kikér egy dokumentumot, akkor ki vannak belőle húzva nevek és adatok. “Én azon az állásponton vagyok, hogy a szabadság mellett érdemes lándzsát törni, tehát mindenki, aki áldozata volt az előző rendszernek, például megfigyelték, az korlátozás nélkül hozzáférhessen az őrá vonatkozó összes információhoz” – mondta a kormányfő. Úgy értékelte, hogy a magyar ügynökügy rendezettsége jogi megoldások tekintetében figyelemre méltó Európában.

Schiffer András az interjúra reagálva az MTI-vel azt közölte: nem igaz, hogy az információhoz való hozzájutás probléma lenne, mert ezt “többé-kevésbé megoldották az előző kormányok”, arról pedig az egész Országgyűlésben egyetértés van, hogy vannak szenzitív adatok, illetve harmadik, megfigyelt személyekre vonatkozó adatok, amelyeket igenis ki kell takarni a jelentésekben.

Az ellenzéki politikus kritizálta Orbán Viktort és a kormányt, amiért nem hajlandó tárgyalni az LMP Országgyűlésnek benyújtott témát érintő törvényjavaslatáról. Az LMP szerint ugyanis az lenne a cél, hogy “az egész magyar társadalom lásson világosan abban a kérdésben, hogy miként váltották át a régi állambiztonság szereplői -beleértve a pártapparátus állambiztonságot felügyelő személyeit – a hálózati tőkéjüket politikai, gazdasági, illetve médiahatalommá a rendszerváltás után”.

Schiffer András szerint a magyar ügynökügy rendezettsége jogi megoldások tekintetében nem figyelemreméltó, hanem “szégyenletes”, ami különösen annak fényében furcsa, hogy Orbán Viktor “szereplője volt a ’89-es átalakulásnak, de 6 évnyi kormányzás után sem képes tiszta megoldást jelentő törvényjavaslatot letenni az asztalra”.

MTI