LMP: csak saját munkatársainak kedvez a kormányfő

Budapest, 2012. augusztus 7., kedd (MTI) – Az LMP szerint egyre világosabban látszik, hogy a Fidesz kormányzásával csak Orbán Viktor barátai, kollégiumi társai, munkatársai és üzletfelei járnak jól, míg a társadalom többségének az egyre romló életszínvonallal kell szembesülnie.

Vágó Gábor, a párt országgyűlési képviselője az MTI-hez kedden eljuttatott közleményében ezt azzal összefüggésben fogalmazta meg, hogy közlése szerint “a miniszterelnök a tavalyi 645 millió után az idén 1,6 milliárdot költ munkatársai fizetésére”. A kormányfő munkatársai létszámukban és jövedelmükben is erősen gyarapodnak – írta Vágó Gábor.

Hangsúlyozta: a rendszeres juttatások 2012 második negyedévében 33 százalékkal voltak magasabbak, mint tavaly, és a Miniszterelnöki Hivatal munkatársainak átlagjövedelme – a nem rendszeres juttatásokkal együtt – eléri a félmillió forintot, miközben a lakosság reálbére az idén csaknem 4 százalékkal csökkent, a bruttó átlagkereset 2012 első öt hónapjában nem érte el a 220 ezer forintot.

Kitért arra, hogy a hatékony és takarékos kormányzást ígérő Fidesz összevonta a minisztériumokat, de miközben a miniszterek száma csökkent, az államtitkároké ennél jóval nagyobb mértékben, negyven fölé, a helyettes államtitkárokkal együtt száz fölé nőtt. A takarékossággal indokolták a köztisztviselők és közalkalmazottak folyamatos leépítését, és a jövőre életbe lépő kényszernyugdíjazást is, de amíg az állami szférában foglalkoztatottak száma folyamatosan csökken, a miniszterelnök munkatársainak száma egyre nő: 2011-ben 146-an, 2012-ben már 275-en dolgoztak a Miniszterelnöki Hivatalban, ami 90 százalékos létszámnövekedést jelent – jegyezte meg az ellenzéki képviselő.

MTI