LMP: a kisajátítási törvény elfogadása után senkinek a vagyona nem lesz biztonságban

Budapest, 2012. július 4., szerda (MTI) – Az LMP véleménye szerint ha a jelenlegi formájában fogadják el a kisajátítási törvény módosítását, akkor a jövőben senkinek a vagyona nem lesz biztonságban – mondta szerdai, budapesti sajtótájékoztatóján Schiffer András.  

A politikus úgy fogalmazott, hogy a módosítási tetvezet – a napvilágra került változata alapján – brutálisan kitágítja majd azoknak az eseteknek a körét, ahol nem kell vizsgálni, hogy a kisajátítással elért közösségi haszon és a tulajdonelvonással okozott kár milyen arányban áll egymással. Hangsúlyozta, hogy a kiemelt beruházások esetében a tervezet automatikusan feltételezi, hogy a beruházás haszna minden, a tulajdonelvonással járó kárt felülír.

Schiffer András ezt úgy értelmezte, hogy ezután senkinek a vagyona nem lehet biztonságban, mert a kiemelt beruházások során a kormány mérlegelés nélkül kisajátításra ítélheti bárki ingatlanjait.

Szavai szerint a 98 százalékos különadó megalkotása, a korengedményes és rokkantnyugdíjak elvétele valamint a magán-nyugdíjpénztári „einstand” végrehajtása után a kormány most kiteljesíti azt a politikát, amelyik alapvetően rendíti meg az emberek biztonságérzetét. Aki ebben az országban vállalkozni vagy befektetni akar, az nem láthat maga körül kiszámítható környezetet – mondta.

A tervezet üzenetének nevezte azt is, hogy a jogalkotás teljes egészében a „Fidesz-körüli oligarchák akarata szerint zajlik”. Véleménye szerint ezt bizonyítja, hogy az építési és településfejlesztési törvény folyamatban lévő módosítása valamint a kisajátítási törvénymódosítás tervezete is ugyanazt a célt szolgálja: „tisztára seperni az utat a Fidesz-közeli oligarchák és a kedvezményezett multinacionális cégek előtt”.

 

 

bnd \ bdó

 

MTI