LMP: A Fidesznek "újra kell hangolnia" a határon túli manővereit

Az LMP számára meglepő, hogy Robert Fico pártja ilyen jó eredményt érte el a szlovákiai választásokon.

Izgalmas politikai helyzet alakult ki,  nem biztos, hogy neki van a legnagyobb esélye, hogy kormányt alakítson, hiszen Jan Slotáékkal koalícióra lépve is még kisebbségben lennének – mondta el a Független Hírügynökségnek Mile Lajos, az LMP országgyűlési képviselője. Az nagy kérdés, hogy az ellenzéki erők közül bárkivel is tud-e koalíciós tárgyalásokat kezdeni. A politikus szerint a Fidesznek is “újra kellene hangolnia, vagy finomítania az ilyen jellegű külpolitikát és a határon túli manővereit”.

Mile Lajos a szlovákiai választási eredmények kapcsán hozzátette: az ellenzéknek nagyobb esélye van kormányzásra. Attól, hogy Vladimir Meciar nem került be és Slotáék is éppen csak bejutottak, azt lehet remélni, hogy a szélsőséges, magyarellenes politikusok “marginalizálódnak” a szlovák közéletben, ami örvendetes, hiszen megnöveli a magyar-szlovák viszony normalizálásának esélyét.

Elgondolkodtató ugyanakkor, hogy a Csáky-féle Magyar Koalíció Pártja nem jutott be – hangsúlyozta Mile Lajos. A vajdasági politikai összefogásnak inkább példamutatónak kellett volna lennie, hiszen így 4,3 százalék most elveszett.

A politikus szerint a Fidesznek is “újra kellene hangolnia, vagy finomítania az ilyen jellegű külpolitikát és a határon túli manővereit”. “Ha már be akarnak avatkozni, akkor az egység irányába kellene tolni a politikai mozgásokat, hiszen várhatóan a koalíció pártjából sokan mennek át majd a HÍD-ba, ami elég jól szerepelt” – tette hozzá.