LMP – Karácsony Gergely: az alacsony részvétel rossz jel a demokráciában

A Lehet Más a Politikánál (LMP) bíznak abban, hogy az önkormányzati választáson hozni tudják a tavaszi országgyűlési választásokon elért eredményt: Budapesten a szavazatok 15, vidéken átlagosan a voksok 10 százalékára számítanak – mondta a párt kampányfőnöke vasárnap este az LMP fővárosi központjában.

Karácsony Gergely szerint a vasárnapi szavazáson alacsony volt a részvétel, és “ez mindig rossz jel a demokráciában”. Megerősítette: akárhogy is alakulnak a fővárosban az erőviszonyok, az LMP nem köt koalíciót sem a Fidesszel, sem más pártokkal.

A vasárnapi önkormányzati választáson a legkisebb településeken volt a legnagyobb a részvétel, miközben a parlamenti választásokon általában ennek éppen az ellenkezőjét tapasztalták eddig – mondta a kampányfőnök, aki emlékeztetett: az új kormány megváltoztatta az önkormányzati választás egyes szabályait, és “ezzel egy furcsa politikai képletet alakított ki”. A városokban, ahol inkább pártjelöltek vannak és nem függetlenek, az alacsony részvétel egyértelmű jelzés volt az állampolgároktól, akik úgy érezték: ebben az új politikai szituációban már nincs igazi verseny. Ez igaz Budapestre is, ahol lehet, hogy negatív részvételi rekord születik – fejtette ki.

Karácsony Gergely szerint az LMP-nek az alacsony részvétel nem kedvező, mert a párt fiatal, friss a szavazótábora, és a többi párthoz képest nehezebben tudják mozgatni szimpatizánsaikat. Az LMP-nél ugyanakkor bíznak abban, hogy most is tudják hozni a tavaszi eredményeit vagy esetleg felülmúlják. Ez azt jelenti, hogy Budapesten összességében a szavazatok 15, és vidéken átlagosan 10 százalékát meg tudják szerezni.

A kampányfőnök megerősítette: akárhogy is alakulnak a fővárosban az erőviszonyok, az LMP nem köt koalíciót sem a Fidesszel, sem más pártokkal. Ugyanakkor konstruktív ellenzéki párt marad a Lehet Más a Politika, és továbbra is megszavaznak mindent, ami összeegyeztethető az értékrendjükkel – mondta még.

– Független Hírügynökség –