Liquid Limbs: organikus űrtechnó, fehér zajjal…

Batta Róbert
Batta Róbert
Miskolc – Rövidesen kint lesz minden nagy világszintű zenei portálon a Taum.

A Borangolás Miskolcon egyik „meglepetésprodukciója” az ismét a színpadra lépő, sokak által régóta kedvelt, miskolci Liquid Limbs-projekt, az eredeti zenekart is alapító Batta Róbert személyében. A ­Liquid Limbs időszámítása korai EBM (Electric BodyMusic) próbálkozásokkal, akkoriban Török Attilával, Baris Zsolttal 1992-ben kezdődött. Az első LL-album a Hydrogixer megjelenésekor már a korai acid house és techno-house volt a fő irányvonala a zenekarnak, amit magyar nyelvű hangmintákkal fűszereztek – ilyen például a Te haver figyelj és Ez a zene túl bonyolult című szerzemények.

A Prodigy előzenekara

„A korai acid house és annak egyfajta hipnotikus trance-es vonala nagy hatással volt az elkövetkező albumokra is, sőt a mai napig meghatározó ez a lebegős, tudományos, sci-fi feeling az LL-zenékben. Közben persze jött a nagy rave-őrület, Prodigy és társai, akik szintén komoly lenyomatot hagytak a kortársbeli elektromos zenészek inspirációiban. Több ízben is előzenekarként léptek fel előttük itthon és külföldön is, ami nagy hatással volt a következő munkákra. Akkoriban az elektromos zenei műfajok hihetetlen gyorsasággal jöttek létre és változtak át újabb és újabb irányzatokká. Izgalmas korszak volt a ’90-es évek zeneileg” – emlékszik vissza Batta Róbert.

„Életem során rájöttem arra, hogy merjek hallgatni a szívem szavára – meséli. – Megjártam a mainstreamet a Skylanddel, rengeteg hasznos élménnyel gazdagodtam, jó móka volt. Viszont, amikor eljön az ember életében az a bizonyos felébredés, ami teljesen átértékeli a fontossági sorrendeket, és már nincs az a görcsös túlélő üzemmód a mindennapokban, akkor nagyon könnyen meg tudja hallani valódi énjének a tiszta hangját. Nos az egyik ilyen felismerés, hogy zeneileg is azt csinálom, ami a szívem csücske, a Liquid Limbs” – fejti ki.

Óriási fejlődés

Az inspiráció most is ugyan­onnan jön mint a kezdetek kezdetén a Liquid Limbs kapcsán. Persze azóta eltelt sok év, és óriási fejlődésen ment keresztül az audiotechnika. Így a sok év szakmai tapasztalata most is kamatozik minden egyes új Liquid Limbs-trackben, párosulva az új inspirációkkal. Igyekszik olyan hangzásvilágot kialakítani, ami kortalanná tudja tenni a zenét. Azt vallja, hogy a jó zenék, dalok egytől egyig kortalanok, bármikor elővehetőek, legyen az rock-, punk-, elektronikus vagy popzene. Célja természetesen eljutni fellépőként minél több klubba, fesztiválra itthon és a világon bárhol. Szeretné, ha az elektronikus zene hazánkban is kultúrává fejlődne és túllépne a felületesség és a „médiadivatosság” korlátain.

Letisztulás

„Egyértelműen a letisztulás és a minimalista zenei megoldások erősödtek fel bennem. Sokkal kevésbé lineáris az alkotás folyamata, egyre inkább ad-hoc jellegű és ettől nagyon sok apró organikus nüansz kerül a felvételekbe. Egyre kevésbé „agyalós” a kreatív munkafolyamat és ezáltal sokkal könnyebben jön a tiszta inspiráció… ami a lehető legjobb üzemanyaga a további ötleteknek” – ismerteti alkotói módszerét. Egy hosszabb érlelés, átgondolás után a napokban jelent meg az új lemez.

Beugrott egy mottó/szlo­gen, mikor az utolsó simításokat végezte az új anyagon: „Organikus űrtechnó, minőségi fehér zajjal…”

„Ennél frappánsabban és egyértelműbben nem tudnám elmagyarázni a Taum lényegét – mondja. – Atonális és tonális zenei megoldások, pulzáló végtelenbe zengések, és egy hangulat, ami számára egyet jelent a mindenség felfoghatatlanságával. Megjegyezhető motívumok amit senki sem tudna elfütyülni, ritmusok, amik emlékeztetnek a tánczenére és a végén még az is lehet, hogy megmozdulsz”– jellemzi zenéjét.

Könnyen elérhető

Első körben a bandcampre töltötte fel az albumot, mert nagyon szimpatikusnak és közvetlennek találta, ahogy ez a portál besegít a zene közvetítésébe. Közvetlenül a „termelőtől” a fogyasztóhoz. Aki itt vásárolja meg az albumot az közvetlenül a művészt támogatja, és maga választhatja meg, hogy mennyivel. Természetesen rövidesen kint lesz minden nagy világszintű zenei portálon is a Taum. Videóklip készül a címadó felvételhez (Taum), ami hamarosan látható lesz a videómegosztó portálokon és a Liquid Limbs Facebook-oldalán.

ÉM-PGY