Lignanóban folytatódhat a búvárklubos sikertörténet

Kosina Gergő és Senánszky Petra is mindent elkövetett a felkészülés során, hogy a lehető legjobb eredményt érjék el az Eb-n
Kosina Gergő és Senánszky Petra is mindent elkövetett a felkészülés során, hogy a lehető legjobb eredményt érjék el az Eb-n - © Fotó: Molnár Péter
Debrecen – Senánszky Petra és Kosina Gergő az olaszországi felnőtt Európa-bajnokságra is érmekért utazik.

Újabb komoly erőpróba vár a legjobb uszonyos úszóinkra: július 27. és augusztus 5. között az olaszországi Lignano ad otthont az Európa-bajnokságnak, ahol a Debreceni Búvárklub két sportolója, Senánszky Petra és Kosina Gergő is rajthoz áll – dobogós reményekkel. A két klasszist a felkészülés utolsó szakaszában kérdezte a Napló.

Még keményebben

– Tavaly augusztusban ért véget a felnőtt világbajnokság, amin Petra és én is részt vettem. Ezt követően kaptunk egy hónap pihenőt, de utána már teljes erőbedobással készültünk az Európa-bajnokságra – kezdte a beszélgetést Kosina Gergő. – Nem érzékeltem nagy eltérést a tréningekben, a technikámon nem kellett sokat javítani, az edzésmódszerek pedig a régiek. Számomra annyi a változás, hogy ezek az edzések most keményebbek – fogalmazott a tavalyi felnőtt világbajnokságról ­aranyéremmel hazatérő sportoló.

Hátrányban

Senánszky Petrát sérülés és vizsgák is hátráltatták a felkészülésben. – Tavaly ősszel először rendezték meg a rövidpályás országos bajnokságot, ami gyakorlásnak nagyon jó volt, ráadásul intenzívebb terhelésnek lettünk kitéve, mert a rövid táv miatt több a forduló, ami hasznos az állóképesség növelésének. Az egyetemi vizsgaidőszak miatt nehezebb volt a felkészülésem, de szerencsére már minden vizsgámat letudtam. Egy kicsit fájt a hátam tavasszal, emiatt nem tudtam delfint úszni és nagy uszonyt sem vettem fel, ezért a „kiúszásom” egy kicsit rosszabb lett az elmúlt időszakban. Sokat nyújtottam és pihentettük a hátam, most már nem fáj, újra elkezdtünk ráállni a delfinre, mert a kiúszások a rövidebb távoknál szintén fontosak – fogalmazott a Debreceni Egyetem hallgatójaként tanuló Petra.

Ranglistavezető

– Ez a megmérettetés is ugyanannyira motivál, mint az előző évi világverseny. Két éve már részt vettem a felnőtt uszonyos úszó Európa-bajnokságon, ám akkor nem a saját számaimban indultam. Most az a célom, hogy dobogós helyezést érjek el. 200 méteren a nem hivatalos világranglistát én vezetem, így elég nagy a realitása annak, hogy éremmel térhetek haza a viadalról – vélekedett Kosina Gergő, aki úgy érzi, ebben a számában a legerősebb. – A sprintszámoknál nagyon sok az induló, így ott tényleg néhány század döntheti el akár az egész versenyt. Én inkább a hosszabb távokra, a 100 és a 200 méterre vagyok specializálódva. A program szerint második napon úszom az 50 méteres uszonyos gyorsot, harmadik nap a 100 méteres uszonyos gyorsúszásban mérettetem meg magam, és az utolsó napon lesz a 200 méteres uszonyos gyorsúszás.

HBN-VL

A teljes cikk a Napló szerdai számában olvasható.Sporthírek