Helyi közélet

2016.02.07. 13:16

"Az elkezdett munka befejezésért kiált" - Istentisztelet a megújult Árpád téri templomban

Debrecen - Hálaadó istentiszteletet tartottak vasárnap délelőtt az Árpád téri református templomban az épület felújítási munkálatainak első ütemében elvégzett beruházásért.

Debrecen - Hálaadó istentiszteletet tartottak vasárnap délelőtt az Árpád téri református templomban az épület felújítási munkálatainak első ütemében elvégzett beruházásért.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma által biztosított pályázati forrásokból újulhatott meg a 102 éves templom tornya csaknem 42 millió forintos költséggel. Ebből az alkalomból tartott hálaadó istentiszteletet a Debrecen-Árpád téri Református Egyházközség vasárnap délelőtt.

Templomtisztítás

Az igét hirdető dr. Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke a szentírás azon részét idézte fel, amikor Jézus kizavarta a jeruzsálemi templomból a kufárokat, mert nem tűrte, hogy a szabad vallásgyakorláson kívül ott más is történjen. A „templomtisztítás” megmutatja, milyennek is kell valójában lennie Isten házának – folytatta a püspök. A templom egy olyan centrum, amely körül forog az élet, több, mint a falak vagy a tornya, a szószék vagy az orgona, sűrített jel, amely bennünk előhívhatja az Istenképet, az egyházképet. Üzenete van: az Isten közöttünk létének a szimbóluma.

Jézus a templomban, ez az igazi virágkor – mondta Fekete Károly, hozzátéve – ez a kiteljesedése az olyannak, is mint a tákosi mezítlábas Notre Dame, és olyan várszerűnek is, mint az Árpád téri, melyre jó volt ránézni karácsonyi ajándékként kapott felújítása után. Legyen jel a felújított templomtorony, hívja a folytatást a félbemaradt építkezés, keltse fel bennünk a vágyat, hogy az életünket megszentelő Krisztus legyen az, aki bennünket renovál, és reformációt hoz.



Lesz folytatás

A gyülekezetet köszöntő szavaival Papp László polgármester arról beszélt, hogy a kormány jóvoltából erre a területre is jutott forrás, így részben megújulhatott a templom. A torony felújítása szimbolikus jelentőségű, mert a torony az, amelyet biztosan mindenki megnéz, ha elmegy az épület mellett. Ez a kezdet annál is nagyobb öröm Debrecennek, mert 2017-ben fogjuk ünnepelni a reformáció 500. évfordulóját – tette hozzá a polgármester. Az elkezdett munka befejezésért kiált, hiszen az épület 102 éve mutatja az irányt a református hívőknek, hirdeti, hogy a városban a hitnek ereje és jelentősége van. Papp László reményét fejezte, ki, hogy lesz a város vezetőinek ereje a templom teljes renoválásához, s ehhez a költségek fele részben vállalását helyezte kilátásba, annál is inkább, mert a templom előtti csomópont is felújítás előtt áll.

Szükséges jelek

Vad Zsigmond, a Debreceni Református Egyházmegye esperese is azt emelte ki, hogy a templomtorony felújítása mindig különleges alkalom, hiszen egy távolba mutató része az épületnek. Tetején a kakas, illetve a betlehemi csillag olyan jelek, melyekre szükségünk van. Nélkülük szürke, földhöz ragadt a tekintetünk és a gondolkodásmódunk egyaránt. A templomtorony üzenete: a biztonság, a stabilitás és az iránymutatás néma bizonyossága.

HBN-ÉP​

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában