Lidércek az ítélőtáblán

Lidércek az ítélőtáblán
Társtettesként elkövetett emberölési kísérlet miatt áll a Debreceni Ítélőtábla büntetőtanácsa elé kedden délelőtt öt putnoki férfi, akik 2007-ben kaszákkal, bozótvágókkal, szamurájkarddal rohantak le egy szalonnázó családot a borsodi településen.

10.34
Eszerint V. Károlyt 15, V. Jánost 15, V. Bélát 10 év fegyházzal, V. Józsefet 7 év 6 hónap, S. Pétert 6 év 6 hónap börtönnel sújtotta. A vádlottaknak fejenként 120-180 ezer forint bűnügyi költséget is meg kell fizetni.
 
10.28
A táblabíróság dr. Balla Lajos vezette büntetőtanácsa e percekben kihirdetett jogerős ítéletével gyakorlatilag helybenhagyta az elsőfokú határozatot.
10.04
A V. testvérek nem kívántak szólni az utolsó szó jogán. S. Péter kijelentette: nem vett részt a támadásban. A jogerős ítélen hamarosan megszülethet.
 
10.00
A fellebviteli főügyészség képviselője az első és másodrendű vádlottak esetében az elsőfokú ítélet helybenhagyását, a többiek esetében súlyosítást indítványozott. A védők az ötödrendű vádlott – S. Péter -ügyvédjét leszámítva enyhítést kértek.  S. Péter védője a férfi felmentését indítványozta, mondván, az nem vett részt a támadásban, a gyerekeire vigyázott a házában.
 
9.48
A további támadásoknak a karókkal felfegyverkezett sértetti hozzátartozók jelenléte vette elejét, amit észlelve a vádlottak elmenekültek. A bosszút csak a nagy számban helyszínre érkezett rendőrök akadályozták meg.
 
9.42
Ezt követően átfutottak egy szomszéd házba, ahol V. Károly a kaszával egy másik férfi felé csapott, közben a másodrendű vádlott arra buzdította, hogy “vegye le a fejét”. Ez nem sikerült, de V. János végül hasba szúrta a sértettet.
 
9.36
A körbevett férfit az elsőrendű vádlott a kaszával megvágta az arcát, majd a nyelével földre kényszerítette, majd késsel kis erővel hasba szúrta. A többiek közben ütötték, rugdosták.

9.31

“… köcsögök, meghaltok még ma!” – üvöltötték, és V. Károly a kaszájával megpróbálta lefejezni azt a férfit, akit már előtte is szidalmaztak és akinek egy rokon figyelmeztetésére épp csak sikerült elhajolnia. Őt utána “Mindenkit meg kell ölni” felkiáltással a ház mögötti területre üldözték, ahol magára maradt a támadókkal.

9.23

A vádlottak nemsokára annyira felhergelték magukat, hogy kaszákkal, bozótvágókkal, vasvillákkal, szamurájkarddal felfegyverkezve berontottak az udvarba, ahol a felnőttek mellett gyerekek is tartózkodtak.

9.17

Az első és a harmadrendű vádlottak a közelben italoztak, szipuztak, emiatt egyre agresszívabban viselkedtek és be-bekiabáltak a két családnak. Ennek során belekötöttek egy, a szalonnasütésre igyekvő férfiba, aki vissza is szólt nekik. A hangoskodásra a többi vádlott is odagyűlt.

9.08

A bíróság megállapításai szerint 2007. júniusában családi összejövetelt, szalonnasütést tartottak egy putnoki udvaron. A telek összeért a vádlottak udvarával.

9.00

A vádlottak közül négyen fivérek, míg az ötödrendű vádlott a sógoruk. Csak az első és másodrendű vádlott, V. Károly és V. János 35 alkalommal volt büntetve rablásért, zsarolásért, testi sértésért, stb.


Egy embernek kis híján sikerült levágni a fejét; a támadás során végül ketten sérültek meg életveszélyesen. A vádlottak közül négyen fivérek, a családot csak Lidércekként emlegetik a környéken.

A Borsod megyei bíróság az első és másodrendű vádlottat elsőfokon 15-15, a harmadrendűt 10 évi fegyházzal sújtotta. A tárgyalótermi eseményekről a délelőtt folyamán beszámolunk.

Előzmények:

Kaszával, karddal “védekeztek” -  2007.06.28

Putnok – Emberölési kísérlet gyanúja miatt tratóztatott le öt putnoki férfit csütörtökön a bíróság. Kaszával, karddal, vasvillával, bozótvágó késsel felfegyverkezve érkezett öt putnoki férfi haragosuk udvarára még hétfőn éjjel.

Kaszával, karddal, vasvillával, bozótvágó késsel felfegyverkezve érkezett öt putnoki férfi haragosuk udvarára még hétfőn éjjel. A szóbeli csatározás, é kiabálás, és üvöltözés pillanatok alatt véres drámává fajult, miután a hívatlan vendégek összevagdalták az udvarán egyedül lévő “ellenfelet”, aki vérben úszva terült el a földön. A segítségére siető férfi sem úszta meg vágások nélkül. Az összekaszabolt férfi párost kórházba szállították és ott ápolják őket.

Életveszélyes sérüléssel

Kompoltiné Jakab Ilona őrnagy, a B.-A.-Z. Megyei rendőr-főkapitányság kommunikációs iroda vezetője arról tájékoztatott, hogy az először összeszabdalt férfit életveszélyes sérülésekkel vitték el a mentők. Az ügy körülményei, és az elkövetéshez használt eszközök, és az elkövetők szándéka miatt emberölési kísérlet megalapozott gyanúja miatt indította meg a nyomozást a főkapitányság a 26 és 37 év közötti férfiak ellen. A gyanúsítottak lakásán házkutatást is tartottak. Előterjesztést tettek az őrizetben lévő gyanúsítottak előzetes letartóztatásba vételére.

Előzetesbe kerültek

Az öt gyanúsítottat csütörtökön délután előzetes letartóztatásba helyezte a Miskolci Bíróság csütörtökön délután – erről már dr. Martossy György, a B.-A.-Z. Megyei Főügyészség szóvivője beszélt lapunknak. Mint megtudtuk, a gyanúsítottak tagadták a bűncselekmény elkövetését. Azt állították: nem ők támadtak. Éppen ellenkezőleg. Őket akarta bántalmazni a most kórházban fekvő két férfi. Csupán védekeztek. Nem hagyták magukat – szólt az érvelésük. A bíróság a rendelkezésre álló tárgyi bizonyítékok és tanúvallomások alapján az előzetes mellett döntött. A gyanúsítottak ezt egyébként tudomásul vették – tette hozzá a szóvivő.