Liba, ahogy Esztárban ismerik

Akt.:
Liba, ahogy Esztárban ismerik
© Fotó: Nagyné Kelemen Mónika
Esztár – Harmadik éve rendezi már meg a kis falu a Márton-napi libalakomát.

Az eseményre főként helyiek jöttek el, de a környező településekről is érkeztek érdeklődők, csapatok. Mindenkinek egy kellemes kikapcsolódási lehetőség a gasztronómiai esemény, amelyet most a piactéren rendeztek meg.

A libás ételekből bőségesen volt választék: libatepertőkrém, raguleves, sült libacomb, libamáj többféle változatban, libatoros, töltött liba, libanyak, libakolbász – csak néhányat említvén a kínálatból. Természetesen többféle köretet is készítettek, a kásától a sült burgonyáig mindenféle szerepelt a palettán.

Szórakozás és főzőverseny

Délelőtt kezdődött a főzőverseny, ahol 12 csapat háromféle étellel versenyzett: előétellel, levessel majd főétellel járultak a zsűri elé, aki a rengeteg finom étel közül hosszas gondolkodás után tudta csak a nyerteseket kiválasztani.

marton-napi-vigadalom-30

Fotó: Nagyné Kelemen Mónika

A főzés ideje alatt a népzenétől a lakodalmas zenéig mindenfélét játszottak a zenekarok, ami még színesebbé tette az eseményt. Szerepelt a Huncutkák mazsorettcsoport, a Sugalló együttes, az esztári férfikórus, a néptáncos iskolások csapata. Napközben több vásáros is kínálta portékáit, valamint a libás ételeket nemcsak főzni, hanem vásárolni is lehetett. Aki nem tudott eljönni, annak vihettek kóstolót. Az eredményhirdetés után bál következett.

HBN–NKM


A legjobb ételek készítői

Előétel:

1. Mándoki Munkaruha csapata
2. Lúdanyók 1. csapata
3. Gúnár csapata

Leves:

1. Ludmillák csapata
2. Mándoki Munkaruha csapata
3. Lúdanyók 1. csapata

Főétel:

1. Mágus és csapata
2. Vízilibák csapata
3. Esztári Polgárőrség