Szabolcs-Szatmár-Bereg

2008.03.13. 23:26

Nyílt levélváltás Nyíregyházán

<p>Nyíregyháza - Vélemények, érvek és ellenérvek a Kölcsey Hírmondóról és a Televízióról - a közszolgálatiságról, pártatlanságról.<br /><A href="/hirek/im:szon:newspaper-kmtippek/cikk/nyilt-level-a-kolcsey-kht-nak/cn/szon-news-km_01-20080313-071556"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/download.png" width="13" border="0" /><B></B>Nyílt levél a Kölcsey Kht-nak</A><br /><A href="/hirek/im:szon:newspaper-kmtippek/cikk/valasz-a-kolcsey-kht-tol/cn/szon-news-km_01-20080313-071639"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/download.png" width="13" border="0" /><B></B>Válasz a Kölcsey Kht-tól</A></p>

Miként arról beszámoltunk, a megyei közgyűlés március 6-ai, rendkívüli ülésének végén a résztvevők közül dr Kiss Gábor, az MSZP frakcióvezetője a Fidesz propaganda kiáltványának minősítette a Kölcsey Hírmondót és nehezményezte azt is, hogy a Kölcsey televízió műsoraiban a megye dolgai helyett országos fideszes politikusok szerepelnek.

Válaszként Fülöp István, a megyei közgyűlés elnöke pártatlannak minősítette a televíziót, dr Karakó László, a Fidesz frakcióvezetője pedig kijelentette: a lap minősítése a választópolgárok dolga.

Ilyen előzmények után nyílt levél érkezett szerkesztőségünkbe, amelyben Végh Béla, az MSZP nyíregyházi városi elnökségének nevében megerősíti a március 5-ei sajtótájékoztatóján elhangzottakat (amiről internetes portálunkon, a Szabolcs Online-én is beszámoltunk), és ismét a Kölcsey Kht vezetőségének, Kósa Árpád főszerkesztőnek, felelős kiadónak szegezi: a Kölcsey Hírmondó a jobboldal javára befolyásolta a megye közvéleményét a népszavazással kapcsolatosan.

Kéri Kósa Árpádot, hogy mivel a Kht közpénzből finanszírozott, köteles a kiadványra fordított összegek forrásáról és nagyságáról a nyilvánosságot tájékoztatni, mindezt március 22-ig, ellenkező esetben Végh Béláék az illetékes hatóságokhoz fordulnak.

Zárásként felhívja a figyelmet: közszolgálati csatorna lévén a tisztességes, kiegyensúlyozott tájékoztatás kötelezettsége a Kölcsey Televízió műsorpolitikájára is vonatkozik.

Kósa Árpád a nyílt levélben megfogalmazottakra hasonló módon válaszolt:  a megyében valós igény jelentkezett egy bulváros formában megjelenő, ám közéleti tartalommal bíró hetilapra.

Nem titkolja, hogy a Kölcsey Hírmondó és a Kölcsey Televízió tartalmában és arculatában egymásra épülve kölcsönösen népszerűsíti egymást, a cég a pr-pénzből nem költ önnépszerűsítő akciókra, az erre szánt összegből  inkább a hetilapot valósítja meg.

Megjegyzi, hogy a Kölcsey Hírmondó elindítását cégük Felügyelő Bizottsága jóváhagyta és támogatta, ami a jegyzőkönyvből is kiderül. A hetilap szerkesztősége megegyezik a televízió szerkesztőségével, költséghatékonyság szempontjából nem létezik ennél jobb formája a tartalmi szolgáltatásnak.

A kiadással kapcsolatosan egyetlen szerződés van, amit Végh Béla megtekinhet a Kölcsey Kht épületében. Zárásként megfogalmazza: a Kölcsey Televízió nem közszolgálati, hanem kereskedelmi csatorna.

Kapcsolódó cikkek:

Kölcsey Hírmondó, Kölcsey Televízió a megyei közgyűlésen
A kiadványban az szerepel, hogy a megye életéről szeretnének hírt adni, ám a lap nem más, mint a Fidesz propaganda kiáltványa - mondta Kiss Gábor.

Hírmondó – állami pénzen támogatott lap
Az MSZP városi elnöksége azt kéri, hozzák nyilvánosságra, milyen mértékben támogatja a lapot a megye.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!