Lezuhant egy román katonai repülőgép

Kolozsvár/Craiova, 2012. augusztus 23., csütörtök (MTI) – Gyakorlatozás közben lezuhant egy román katonai kiképző repülőgép a dél-romániai Craiova közelében csütörtök délelőtt. Az egyik pilóta életét vesztette.

A román védelmi minisztérium közleménye szerint az IAR 99 Soim típusú repülőgép nem sokkal a felszállás után zuhant le a craiovai repülőtér közelében csütörtök délelőtt. A gépet vezető pilóta a becsapódás következtében életét vesztette, a kiképzőpilóta katapultált és súlyos sérüléseket szenvedett.

A román hírtelevíziók közlése szerint a baleset térségében kiválóak voltak a légköri viszonyok. A gép lakott területen, lakóházaktól mintegy negyven méterre csapódott földnek és azonnal kigyulladt. Az Agerpres hírügynökség azt közölte, hogy a kiképzőpilóta állapota súlyos, testfelülete 50-60 százalékán másod- és harmadfokú égési sebeket szenvedett.

Az IAR 99 Soim típusú repülőgép az első Romániában tervezett és gyártott katonai repülőgép. A típus első példánya 1985-ben készült el. A 11 méter hosszú, 10,16 méter fesztávolságú, 3,3 tonnás repülőgép óránkénti 850 kilométeres sebességgel képes repülni. A román légierő elsősorban kiképzésre használja a földi célpontok támadására és felderítésre is alkalmas gépet.

Egy ilyen repülőgép 1995-ben zuhant le a dél-romániai Ianca közelében. Akkor üzemanyagvesztés okozta a gép balesetét. Az 1995-ös balesetben mindkét pilótának sikerült katapultálnia, és mindketten életben maradtak.

MTI