Lézerfegyvert vetnének be a jégcsapok ellen

Speciális lézerfegyver kidolgozásával bízta meg a város kutatóintézeteit Szentpétervár kormányzója a háztetőkről alácsüngő, olykor 2-3 méteresre is megnőtt, tűhegyes jégcsapok elleni harcban.

Ezek a többemeletnyi magasságból aláhulló jégdárdák az idei télen eddig már gyanútlan járókelők tucatjainak okoztak súlyos sérüléseket.

Valentyina Matvijenko szentpétervári kormányzó azt követően adott megbízást egy korszerű jégcsapellenes fegyver kidolgozására, hogy a helyi ingatlankezelő vállalatok bejelentették: csak emelőkosarakból és kalapácsokkal képesek megküzdeni az olykor 2-3 méteresre is meghízó jégdárdákkal, ami jelentős anyagi ráfordításokat emészt fel.

Szentpétervár első embere kijelentette: a legdicsőbb múltú orosz város nem azért rendelkezik az ország legnagyobb tudományos potenciáljával, hogy ilyen csekélységgel se legyen képes megküzdeni. Valentyina Matvijenko megbízta hát a kutatóintézeteket, hogy fejlesszenek ki egy hatékony lézer– avagy gőzfegyvert a lakosság, illetve az ide látogató turisták testi épségét évről évre egyre inkább fenyegető jégcsapok felszámolására.

Szentpétervárott az elmúlt években már volt rá eset, hogy egy-egy magasból aláhulló jégcsap valósággal keresztülnyársalta a gyanútlan járókelőket.