Lezárultak a beiratkozások

Lezárultak a beiratkozások
© Fotó: unideb.hu
Debrecen – A Debreceni Egyetem óvodái és gyakorló általános iskolái idén is a város legnépszerűbb intézményei között vannak.

A nemzeti köznevelésről szóló törvény szerint szeptember elsejétől minden három évét betöltött gyermeknek meg kell kezdeni az óvodát. A Debreceni Egyetem két óvodájában azonban ez a rendelkezés nem hozott létszámbeli változást.

– Az ősszel belépő 2012-es korosztályból éppen annyian jelentkeztek az óvodánkba, ahány gyereket fogadni tudunk. Ennek oka, hogy Hajdúböszörményben nagyon alacsony volt a születések száma, így a most beiratkozott 43 gyermeket két kisebb létszámú csoportban helyezünk el. Ez pedig az óvodapedagógusoknak, a hallgatóknak és a gyerekeknek is ideális, hiszen több gondoskodás jut egy-egy kis óvodásra – tájékoztatott Gellén Sándorné, a hajdúböszörményi gyakorló óvoda vezetője.

A Klinikai Központ területén működő óvodából 52 nagycsoportos ballag el a következő hetekben, és 54 kiscsoportost vettek fel a helyükre.

– Az óvodánk iránt minden évben nagy az érdeklődés, sokan választják intézményünket a nevelő-oktatómunka magas színvonala, a kedvező környezete miatt. Főként a Debreceni Egyetem dolgozói bízzák ránk gyermekeiket. Ezekre a szülőkre eddig is az volt jellemző, hogy a kicsik három éves kora után azonnal vagy még hamarabb visszaállnak dolgozni, így nálunk nem érzékelhető a törvény miatt létszámemelkedés – magyarázta Szakadáti Klára óvodavezető-helyettes.

A Debreceni Egyetem Kossuth Lajos Gyakorló Általános Iskolájába viszont jóval többen szerettek volna bekerülni, mint ahány gyereket fogadni tudnak. Az intézmény 2015 szeptemberében is három első osztályt indít, összesen 84 kisdiákkal. A cívisváros egyik legjobb általános iskolájába kétszeres volt a túljelentkezés.

– Iskolánk népszerűségének oka, hogy stabil, nyugodt légkörben, megfelelően erős követelményeket támasztva biztosítjuk tanulóink fejlődését, a lehető legmagasabb oktatási színvonalon. A kompetenciamérések eredményei pedig azt mutatják, hogy diákjaink jóval az országos átlag fölött teljesítenek – tájékoztatott Demeter Józsefné igazgató.

A végzősök 98 százaléka gimnáziumban tanul tovább azzal a céllal, hogy később egyetemre vagy főiskolára jelentkezzen. A „Kiskossuth” tavaly teljesen megújult és két tornateremmel bővült. Az idejáró több mint 700 diák számos szakkör és sportág közül válogathat. Ötödik osztálytól a tanulóknak lehetőségük van az érdeklődési körüknek és képességeiknek megfelelően különböző tagozatok közül választani. Ez lehet matematika, informatika, humán vagy két idegen nyelv tanulását biztosító tagozat.

A Debreceni Egyetem Arany János Gyakorló Általános Iskolájának sem csökkent a népszerűsége. Ez az intézmény is három alsó osztályt (művészeti, matematika és nyelvi orientáltságú) indít. Szeptember elsején 79 elsőst várnak az iskolapadba, pedig sokkal több gyerek szeretett volna „aranyos diák” lenni.

– Iskolánk gyakorlóiskolai státusza, pedagógusaink magas szintű oktató munkája, a tanórán kívül felkínált számos sportolási lehetőség és szabadidős tevékenység, valamint a kiváló beiskolázási mutatóink mind hozzájárulnak ahhoz, hogy idén is az Arany János Gyakorló Általános Iskolát Debrecen három legjobb iskolája között tartják számon a szülők – mondta Denichné Hajdú Mónika Tímea igazgató.

Mielőtt azonban megérkeznek az elsősök, előbb a nyolcadik osztályosok búcsúznak el a gyakorló iskolákból. Az Aranyban június 13-án 16 órakor lesz a ballagási ünnepség, a Kiskossuthban június 20-án 10 órakor köszönnek el a végzősök.

– unideb.hu –