Helyi közélet

2014.10.03. 14:19

Helybe viszik a szociális tüzelőt

Hajdú-Bihar - Idén a kormány kettő helyett már hárommilliárd forintot költ a tűzifa-programra.

Hajdú-Bihar - Idén a kormány kettő helyett már hárommilliárd forintot költ a tűzifa-programra.

Tépén még rászorulónak is jobb lenni, mint számos más hajdú-bihari kistelepülésen, hiszen a szegény embernek a szociális juttatást szó szerint a helyébe viszik.

Erdőtől a házig

„Ez megpályázta, az kitermelte, amaz hazavitte, a szegény ember meg eltüzelte” – akár a mesében. A 350 családot számláló Tépén 145 família számít rászorulónak, amikor szociális tűzifa-támogatásról van szó. Részükre igényelt idén az önkormányzat összesen 284 köbméter tűzifát. Amennyiben igenlő döntés születik, tépei vállalkozók társadalmi munkában szállítják haza a hosszúpályi erdőből a tűzrevalót, amit otthon feldarabolnak és kinek-kinek házhoz visznek.

A Bojton élő 160 család majd mindegyike rászorul a segítségre, hiszen lakásfenntartási támogatásra jogosultak. A jogszabály szerint a falunak maximum 188 köbméter szociális tüzelő járhat, pályáztak is a teljes mennyiségre. Kapnak, amennyit kapnak, az elosztásnál arra nagyon odafigyelnek, hogy mindenkinek jusson valamennyi az ingyen tüzelőből. Bedőn 39 család között osztaná fel az önkormányzat azt a 80 köbméter tűzifát, amit igényeltek. Így két köbméternyi jutna egy-egy famílinák. Szociális szenet nem kértek, mondván, azzal ma már kevesen fűtenek.

Rendre kimaradnak

Hajdúhadház a maga 13 ezer lakosával rendre kimarad a kedvezményezetti körből, amit nehezményeznek is az ott élők.

– Az önkormányzat rendelkezik ugyan némi tűzifa-készlettel arra az esetre, ha bekeményít a tél és néhány család esetleg vészhelyzetbe kerül, ez azonban a problémára általánosságban nem jelent megoldást – válaszolta a Napló érdeklődésére Csáfordi Dénes polgármester, hozzátéve, hogy sajnos a település helyiadó-bevétele sem egy akkora összeg, amiből képesek lennének a szociális tüzelő-programot úgymond „zsebből” finanszírozni.

Bagamérban tavaly télen félezer családnak jutott a szociális tűzifából, és ezzel idén is elégedettek lennének, hiszen a faluban élő famíliák kétharmadának bizony elkel a segítség. Az elmúlt évben 900 köbméterre pályáztak, aminek a felét megkapták, és idén is hasonlóan okoskodtak. A szociális szénre náluk sem igazán mutatkozott igény; talán kevesen hallottak még a lehetőségről.

Két köbméter a plafon

Idén a kormány kettő helyett már hárommilliárd forintot költ a szociális tűzifa- és -szén-programra. Az ötezer fő alatti településeken az érintettek ingyen jutnak hozzá a téli tüzelőhöz, minden család maximum két köbméter fát kaphat. A nagyobb falvakban és a városokban is van mód tűzifa-programra, ezeknek a településeknek azonban ezt nagyrészt önerőből kell finanszírozni. Egyébként minden település maga szabályozza azt, hogy milyen feltételekkel biztosít tűzifa- vagy széntámogatást a rászorulóknak.

Ki lehet rá jogosult?

  • Aki lakásfenntartási támogatást kap
  • Aki rendszeres szociális segélyt kap
  • Aki foglalkoztatást helyettesítő támogatást kap
  • Aki rendszeres gyermekvédelmi támogatást kap
  • Aki közgyógyellátásra jogosult
  • Aki ápolási díjban részesül
  • Aki 3 vagy több gyereket nevel
  • Aki 65 éven felüli egyedülálló nyugdíjas
  • Akinek igazolható hiteltartozása van
  • Akit kihűlés vagy fagyhalál fenyeget

  • Hajdú-Bihar - Bár idén már szenet is igényelhetnének a települések, nem szívesen kínlódnak vele.


    Fazekas Sándor minisztériuma is beszállt a rezsicsökkentésbe! Az állami erdészetek 10 százalékos árkedvezménnyel adhatják a tűzifát! Egy család kedvezményesen 10 köbméter fát vásárolhat, ami nem kevés, a tárca számítása szerint 100 mázsa. Tudom, nem kevesen feszegették az elmúlt télen, hogy a fával fűtők bizony kimaradnak a rezsicsökkentésből. Na, most itt van! Kovács Zsolt jegyzete.


    Cikkünkhöz a Facebookon szólhat hozzá:

    (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/hu_HU/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, script , facebook-jssdk ));

    // ]]>

    " data-width="600">


    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában