Levegőminőséget javító projekt indul Miskolcon

Akt.:
A lakossági fűtés a legnagyobb légszennyező Miskolcon is
A lakossági fűtés a legnagyobb légszennyező Miskolcon is - © Fotó: Vajda János
Miskolc – Az elkövetkező években mintegy másfél millió euró fordítható Miskolc levegőminőségére.

A megyeszékhelyen az idei télen talán még a korábbi években tapasztaltnál is gyakrabban fordult elő a szmogriadó valamelyik súlyosabb fokozata.

Éppen ezért egyértelműen kiemelt fontosságú Miskolc Megyei Jogú Város Közgyűlése pénteki ülésének az a napirendi pontja, amely a LIFE IP HungAiry levegőtisztaság-védelmi pályázat elnyeréséről és az ezzel kapcsolatos tervekkel foglalkozik.

Élen a lakossági fűtés

Miskolcon a szállópor-szennyezettséghez legnagyobb, közel 70 százalékos mértékben a lakossági fűtés járul hozzá. Az ehhez kapcsolódó másik tényező az avar és a kerti hulladékok égetése miatt keletkező légszennyezés. A harmadik jelentős összetevő ma már a közlekedésből származó légszennyezés.

Fontos tényező, hogy Miskolcon hiányoznak az egyes városrészek szennyezettségére, a szmoghelyzetek kialakulására vonatkozó ismeretek, ami akadályozza a tervezést, a hatékony szennyezéscsökkentő intézkedések megvalósítását.

Kevesebb port!

Az elnyert projekt helyi célkitűzése a szmoghelyzetért leginkább felelős PM10 szennyezettség csökkentése Miskolcon. Fontos eleme a lakossági szemléletformálás és az ismeretek bővítése a fűtési szokások, a közlekedés, a kerti hulladékok égetése, a szennyezés csökkentése és megelőzése területén. Lényeges az önkormányzat intézkedési lehetőségeinek bővítése, kihasználása a levegőminőség javítása érdekében.

Ugyancsak fontos a város szállópor-szennyezettségével, a szmoghelyzetek kialakulásával, a szennyezettséget meghatározó források működésével kapcsolatos ismeretek bővítése.

A tervek között szerepel egy ökomenedzser tanácsadói iroda felállítása és működtetése – többek között – a szemléletformálás érdekében. Az iroda munkatársai dolgozzák majd ki az önkormányzat légszennyezéssel kapcsolatos intézkedési terveit.

A projektben részt vevő Herman Ottó Intézet és az Országos Meteorológiai Szolgálat segítségével egy városi légszennyezési katasztert szeretnének létrehozni, amely tartalmazná az összes potenciális szennyezőforrást. Az adatbázis segítségével konkrét légszennyezési terjedési és terhelési modelleket lehet majd előállítani.

A projekt egyik kiemelt célja a levegőminőség javítása, a szilárd tüzelés légszennyező hatásának csökkentése a lakossági szemléletformáló kampánnyal. A legfontosabb a lakossági fűtésből származó porkibocsátást csökkentése.

Szaniszló Bálint


Februárban is ülésezik a miskolci közgyűlés
Miskolc – A 29 közül 26 képviselő részvételével megkezdte munkáját Miskolc Megyei Jogú Város Közgyűlésének februári rendes ülése, amelynek egyik fő feladata a város 2019. évi költségvetésének elfogadása volt. A Borsod Online olvasóit élőben tudósítottuk a februári testületi ülésről. 1...

Riasztási fokozat idején egészségtelen a szabadban tartózkodni
Miskolc - Füstködriadót rendelt el a miskolci önkormányzat kedden. A szállópor-koncentráció 22, illetve 15 százalékkal lépte túl a riasztási küszöbértéket, ezért Miskolc önkormányzata elrendelte a füstködriadó riasztási fokozatát. Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint a napo...

Egészség­telen alevegőmegyénk több településén, főként a Sajó-völgyében
Miskolc – Sokan lignittel fűtenek, holott a szakember szerint az rendkívül szennyezi a környezetet. Interjú F. Nagy Zsuzsannával, a miskolci Zöld Kapcsolat Egyesület vezetőjével. Miskolcnak és környékének, a Sajó-völgyének – ha nincs szél – télen, fűtési idényben rendkívül szmogos a levegője. F. ...

Az egyik főszennyező a fűtés
Miskolc - A fejlődő szervezetnek különösen árt a szmogos, szennyezett levegő. Északkeleten továbbra is rossz a levegő minősége a magas szállópor-tartalom miatt. Az országos tisztifőorvos hétfőn a Facebook-oldalán azt írta: a levegőhigiénés index alapján két település, Miskolc és Putnok egészségte...

Füstöt okádó kémény. Felmérések szerint Észak-Magyarországon a legszennyezettebb a levegő
Csenyéte, Hejőpapi, Meszes, Miskolc, Sajókápolna - Az önkormányzatok komoly segítséget tudnak nyújtani a tájékoztatásban. Ebben az időszakban a nem megfelelő fűtéstechnika felelős a légszennyezettségért, ám a közlekedés mértéke és a légköri adottságok sem elhanyagolhatóak, derül ki a vizsgálatokb...

Illegális műanyagégetésre utal a kéményből dőlő fekete füst
Miskolc - A fűtési szezon idején mindennaposak az egészségkárosító égetések a Sajó-völgyben. A Sajó-völgy hazánk, sőt egész Európa egyik legszennyezettebb levegőjű területe. Az uniós határértékeket jócskán meghaladja az apró részecskék koncentrációja, emiatt szükség lenne egy olyan levegőminőségi...