Leváltották a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség vezetőjét

Csütörtöki hatállyal leváltotta a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség vezetőjét Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter – közölte a tárca pénteken.

Vági Márton megbízásának azonnali hatályú visszavonását azzal indokolják, hogy az ügynökség az elmúlt hetekben kulcspozícióban lévő felsővezetőkkel kölcsönös megegyezéssel szüntetett meg munkaviszonyt, amelyek miatt nagy összegű végkielégítéseket kellett kifizetnie. Az NFÜ élére Petykó Zoltánt nevezte ki a miniszter, aki az indokolás szerint szerint széleskörű gyakorlati tapasztalattal rendelkezik a vagyon- és forráskezelés terén.

A felügyeleti jogot ellátó Fellegi Tamás szerint az NFÜ vezetőjének eljárása súlyosan sérti a kiemelkedő állami költségvetési összegek elosztását felügyelő szervezetnél a felelős gazdálkodás elvét és veszélyezteti a működés biztonságát. Vági Márton megbízása visszavonásának részletes indokait később hozzák nyilvánosságra.

Fellegi Tamás az NFÜ élére Petykó Zoltánt, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara korábbi elnökét nevezte ki. Petykó 1998 és 2002 között már volt állami tulajdonú vállalat vezetője: 2000-2002 közt a Hungexpo elnök-vezérigazgatója, 1999-2000-ben a Bábolna Rt. igazgatója, 2002-ben elnöke.

– Független HÍrügynökség –