Helyi közélet

2013.07.26. 12:51

VIP-kísérés úszva

Az idei Balaton-átúszás kicsit másképpen alakult az MH 5. Bocskai István Lövészdandár 24. Bornemissza Gergely Felderítő Zászlóalj katonái számára, mint ahogyan eltervezték. A kilenc harci búvár azonban ezt egyáltalán nem bánta.

Az idei Balaton-átúszás kicsit másképpen alakult az MH 5. Bocskai István Lövészdandár 24. Bornemissza Gergely Felderítő Zászlóalj katonái számára, mint ahogyan eltervezték. A kilenc harci búvár azonban ezt egyáltalán nem bánta.

A Bocskai-dandár állományából 2013-ban is szép számmal vettek részt az átúszáson, így most is a dandár kapta a legtöbb katonát felvonultató alakulatnak járó díjat. Közülük a legnagyobb figyelem mindig a 24-esek harci búváraira irányul, akik általában valamilyen különlegességgel fűszerezve teszik meg a távot. Tavaly egyedülálló módon, ék alakzatban, a víz alatt úszták át a Balatont, ezúttal gyémánt alakzattal készültek, ám egy véletlen beszélgetés kissé átírta az előzetes tervet.

A Balaton felé a buszon együtt utaztak Kertész József századossal, aki elmondta: fiát, a 13 éves Kevint kíséri el, aki életében először készül átúszni a tavat. Bár az ifjú sportember versenyszerűen triatlonozik és nyílt vízen is többször teljesített már három kilométeres távot, a Balaton 5200 métere más kihívást jelentett, mint amikhez eddig szokott.

Miklós Bence zászlós, a harci búvárok koordinátora rövid gondolkodás után felajánlotta Kevinnek, hogy ússzon együtt velük. A gyémánt alakzatot így is tudták tartani, a révfülöpi eligazításnál pedig Kevin egyszerű úszóból egy speciális kiképzési gyakorlat főszereplőjévé vált: VIP lett, akit védett személyként kilenc búvár kísért a vízben. Csak a legritkább alkalmakkor fordul elő, hogy a felderítők civilt engednek be maguk közé, de Miklós Bence szerint Kertész Kevin remekül teljesített, mindössze kétszer „álltak” meg pihenni a táv során. A tempón némileg módosítani kellett menet közben, de ez csupán annak volt köszönhető, hogy Kevin uszony és maszk nélkül úszott. Az előző években megszokottnál nagyobb hullámzás is nehezítette a dolgot, ennek ellenére az alakzat végig egyben maradt, a jelkommunikáció tökéletesen működött, a táv- és térközöket folyamatosan tartani tudta a csapat. Hogy még biztonságosabb legyen az átúszás, Miklós zászlós Kevin mellé a legtapasztaltabb mentőbúvárokat rendelte, ám azok szakmai tudására nem volt szükség – a fiatalember teljesítményéről a koordinátor is csak a legnagyobb elismeréssel tudott nyilatkozni.

A bő két órás úszás után Orosz Zoltán altábornagy gratulált a Bocskai-dandár felderítőinek, akik Kertész Kevint tiszteletbeli harci búvárrá fogadták, neki ajándékozva egy – csak a 24-esek által használatos – pólót.

Miklós Bence elmondta: túl azon, hogy rendkívül büszkék Kertész Kevin teljesítményére, a csapatmunkában is a maximumot hozta ki belőlük a különleges átúszás. A zászlós nem emlékszik olyan esetre, amikor kilenc búvár - csupán jelekkel kommunikálva egymással - 5 kilométeren keresztül kísért volna egy VIP-személyt a vízben: „Nem az idő számított, hanem a biztonság és a tökéletes összhang. Mindkettő esetében kiemelkedően teljesítettünk.”

bocskaidandar.hu

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában