Levágott gallyak nehezítik a parkolást Debrecenben

Levágott gallyak nehezítik a parkolást Debrecenben
© Fotó: Molnár Péter
Debrecen – Több nagyobb teher­autóra lenne szüksége a közmunkásokat foglalkoztató cégnek.

Sokfelé gallyazzák a fákat ezekben a hetekben a város utcáin. A levágott ágak egy részét azonban nem mindenütt szedik össze és szállítják el azonnal, hanem néha napokig, sőt hetekig otthagyják a helyszínen, melyeket kerülgetnek a gyalogosok, autósok.

Két új, hosszú platós teherautó beszerzését kértem.
Pethe Tamás

Pethe Tamás, a közmunkásokat foglalkoztató Dehusz Nonprofit Kft. ügyvezetője lapunknak elmondta: a 4 méteresnél alacsonyabb fák fölös ágait a polgármesteri hivatal megbízására általában a közmunkások vágják le Debrecenben, de több cég, például az áramszolgáltató is végez, végeztet (alvállalkozókkal) ilyen munkát. A Dehusz dolgozói egyébként azért nem mennek négy méternél magasabbra, mert ehhez nincs megfelelő darus autójuk.

Fotó: Molnár Péter Fotó: Molnár Péter ©

A vállalkozók, (vagy az ő alvállalkozóik) a levágott ágakat, gallyakat általában két-három napon belül markolós teherautó segítségével összegyűjtik, elviszik. De az is előfordul, hogy hosszabb időre otthagyják – ismertette az ügyvezető.

Fotó: Molnár Péter Fotó: Molnár Péter ©

Pethe Tamás szavaiból kiderült, hogy a Dehusznak szállítási problémái vannak, kevés olyan nagy teherautóval rendelkeznek, amelyre nagyobb mennyiségű gallyat is fel lehet pakolni. Ezért előfordul, hogy tényleg csak napok, vagy akár egy hét után tudják elvinni a levágott ágakat. Hozzátette, nem is lenne gazdaságos a gallyazó munkások mögött a rakodóknak, szállítóknak várakozni.

– Már jeleztem a polgármesteri hivatalnak, hogy növelni kellene a szállítójármű kapacitást, két új hosszú platós teher­autó beszerzését kértem. Ehhez közgyűlési hozzájárulás is kell. Ha ezt megkapjuk, jövőre már lényegesen kisebb lesz ez a probléma – ígérte a cég ügyvezetője.

HBN–OCs