Leülnének, ha lenne mire…

Akt.:
Szeptemberi felvételünkön is látszik, szükség lenne padra a forgalmas megállóban. Péntek délutáni ottjártunkig nem helyezték ki az ülőalkalmatosságot.
Szeptemberi felvételünkön is látszik, szükség lenne padra a forgalmas megállóban. Péntek délutáni ottjártunkig nem helyezték ki az ülőalkalmatosságot. - © Fotó: Molnár Péter
Debrecen – Pad hiányában nem tudnak hová leülni a buszra, trolira várók a Csapó utca legnagyobb forgalmú buszmegállójában. A Burgundia utcai sarokhoz közeli várakozóhelyet gyakran használják nehezen mozgó nyugdíjasok, elsősorban dél­előtt amikor teli szatyrokkal, kosarakkal a nagypiacról hazafelé, az Árpád tér, a Kassai út felé tartanak.

Az ülőhelyek hiányának problémája az után alakult ki, hogy az egykori tűzoltólaktanya helyére (az ottani üres telekre) a közelmúltban társasházat húztak fel. A beruházás megkezdése előtt volt ott egy betonból és fából készült nagyobb pad, de az építkezés kezdetén elszállították. Másikat azóta sem vittek oda.

Pad helyett…

Az új ház elkészültét követően a buszmegállóban várakozók jó időben gyakran a fekete kőlapokkal burkolt, ezért nyáron könnyen felmelegedő lépcsőkre telepedtek. Tapasztalataink szerint ezt azonban sem az üzletek, sem a lakóház tulajdonosok nem nézték jó szemmel, állítólag néhány alkalommal még szóváltás is lett belőle.

A dologról a buszmegállóban várakozókkal is beszélgettünk. – Hiányzik a pad, mert sokszor 10-15 percet is várni kell a buszra, és sok idős embernek fáj a lába. Olyat is láttam, hogy arra az időre az itteni bejárati ajtó kilincsére akasztotta fel valaki a szatyrait. Talán ha a falhoz támasztanának egy padot, de ahhoz a társasháznak is hozzá kellene járulni. A jó helyet nehéz megtalálni, mert több nagy pinceablak is van – mondta és mutatta a középkorú Kiss Gáborné.

ppad-hianyaban-idonkent-az-uzletek-lepcs-5 Fotó: Molnár Péter ©

– Nehéz lenne ezt megoldani, mert keskeny, mindössze 1,5 méter széles a járda. Buszváró házikó nem férne el itt, de az új épület eresze szerencsére viszonylag hosszan kinyúlik, így alatta talán néhány padnak azért lenne helye – jelentette ki a szatyrokkal várakozó, a Csapó utcán lakó és 1973 óta az ottani piacra járó Hagymási Istvánné. – Az is jó lenne, ha olyan lehajtós székeket szerelnének, csavaroznának fel az itteni falra, amilyenek a CAF villamosokon is vannak – mondta a szintén az idősebb korosztályhoz tartozó Kovács Dániel. Hozzátette, ha azok műanyagból készülnének, a takarításuk is egyszerű lenne.

Még a lépcsőn is

Miközben két tinédzser az ottjártunkkor napos, viszonylag kellemes időben az egyik ottani lépcsőre ült, a buszmenetrendet mutató tábla mellett Szabados Ferencné arról beszélt, hogy gyakran jár ott, és jó lenne leülni, de ő azt soha nem tenné meg, amit a fiatalok. Azzal zavarná a boltba bemenni, kijönni szándékozókat. – Nem jó helyen van ez a megálló, inkább a körúton lenne ennek lennie, ott jobban elférne – fogalmazott.

– Orosz Csaba –


Azt ígérik, lesz mire leülni

A problémával megkerestük a polgármesteri hivatalt, akik erre úgy reagáltak, hogy a jelzett Csapó utcai buszmegállóba várhatóan e hét végéig egy darab, 1,8 méter széles, műanyag lábakon álló padot helyeznek ki.

hirdetés