Helyi közélet

2014.05.10. 11:47

Rossz élmény is lehet belőle

Debrecen - A várandósság ideje alatt a férfiak intenzív lelki változáson esnek át.

Debrecen - A várandósság ideje alatt a férfiak intenzív lelki változáson esnek át.– A mai apakép más, mint 30 évvel ezelőtt, ugyanakkor a családi rendszerben minden mindennel összefügg. Ha az anya depressziós, az az apa és az újszülött életére is hatással van – mondta a Születés Hete programsorozat keretében tartott előadásában Török Zsuzsa pszichológus.

Mint fogalmazott, a terhesség ideje alatt mindig a kismamákra koncentrálnak, holott a kispapák is komoly pszichés változáson mennek keresztül. – A fészeképítés, a szülővé válás nem könnyű dolog, élethosszig tartó felelősségteljes feladat, ahol nincs szabadnap, nincs táppénz – hangsúlyozta. – A várandósság ideje alatt a férfiak intenzív lelki változáson esnek át, amihez hasonló nem éri őket más életszakaszukban, ugyanakkor nehezebben fogalmazzák meg érzelmeiket. Külföldön vizsgálták a jövőbeli apákat, és jelentős részüknél testi tüneteket is kiváltott a terhesség miatti szorongás. Leginkább azokra a férfiakra kell figyelni, akik elmúltak 30 évesek, diplomások, szorosan kötődnek édesanyjukhoz, ők maguk is korosabb szülők gyermekeként születtek – hívta fel a figyelmet.

A szülésnél a tehetetlenség az apák legnagyobb félelme, hogy 8–10 órán keresztül nem csinálnak semmit, holott a folyamatos jelenlét az, amivel a legtöbbet segíthetnek az édesanyának. Egyre több az apás szülés – emelte ki –, ahol viszont a kispapák attól szorongnak, elvesztik a kontrollt, rosszul lesznek a vértől. – Az együtt szülésnek mindig közös döntésnek kell lennie, különben negatív élményként is megmaradhat – tanácsolta a pszichológus.

HBN-SzM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában