Létrehozták az Állami Számvevőszék elnökét és alelnökeit jelölő bizottságot

Eseti bizottságot hozott létre az Országgyűlés az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnökének és alelnökeinek megválasztásához szükséges jelöléshez.

Az ehhez szükséges javaslatot 260 igen és 111 nem szavazattal, egy tartózkodás mellett fogadta el a parlament hétfőn. Nyolctagú a testület, az a feladata, hogy jelöltet állítson az ÁSZ elnöki és két alelnöki tisztségére, tagjai ezért a munkájukért külön nem kapnak pénzt.

A nyolctagú bizottságba a Fidesz 4, a KDNP 1, az MSZP 1, a Jobbik 1 és az LMP is 1 tagot jelölthet. A testület elnökére a kormánypárti, alelnökére az ellenzéki képviselőcsoportok javasolnak valakit a tagok közül. A tagok, az elnök és az alelnök megválasztásáról a házelnök terjeszt majd elő javaslatot, amelyről az Országgyűlés vita anélkül határoz.

Az előterjesztésben szerepel az is, hogy az ÁSZ elnökjelöltjévé és alelnökjelöltjévé az válik, aki legalább öt bizottsági tag “igen” szavazatát megkapta.

Kovács Árpád ÁSZ-elnök megbízatása 2009. december 9-én lejárt. A korábbi számvevőszéki alelnökök megbízatása 2001. augusztus 17-én, illetve 2001. november 23-án lejárt, azóta mindkét alelnöki tisztség betöltetlen. Az Állami Számvevőszékről szóló 1989. évi törvény szerint az ÁSZ elnökét és alelnökeit 12 évre választja meg az Országgyűlés.

Lázár János a Fidesz frakcióvezetője hétfőn jelentette be, hogy az ÁSZ elnökének Domokos László fideszes országgyűlési képviselőt, alelnökének pedig Warvasovszky Tihamér volt MSZP-s képviselőt, Székesfehérvár polgármesterét javasolják. A kormánypártok álláspontja szerint egy elnök és egy alelnök jól el tudja látni az ÁSZ vezetését, de ennek végős eldöntését a leendő elnökre bízzák.

– Független Hírügynökség –