Letépett tetők, leszakadt vezetékek Szabolcs-Szatmár-Beregben

Letépett tetők, leszakadt vezetékek Szabolcs-Szatmár-Beregben
Nagykállót és Nyíregyházát csak vízzel verte a megyén átvonuló vihar, de Biri-Geszteréd-Nyírbátor-Mátészalka-Kállósemjén térségében elképesztő pusztítást végzett.


2010. június 17. csütörtök


Még mindig nincs áram három szabolcsi településen

Továbbra sincs áram Szabolcs-Szatmár-Bereg megye három településén: Nyírcsászáriban, Szakolyban és Balkányban. Egyedül Balkányban oldódott meg eddig a vízmű- és a szennyvíztelep áramellátása. Víz mindenütt van.

Lajtos kocsiban hozták a vizet Szakolyba

A szakolyi lakásokban a keletkezett kár statikai szempontból százmilliós nagyságrendű is lehet.


Több mint kétszázan még nem térhettek vissza házaikba Szabolcsban

Szabolcs-Szatmár-Beregben több mint kétszázan töltötték az éjaszkát rokonoknál vagy önkormányzati épületekben. Három településen még nincs vagy akadozik az áramszolgáltatás.


Napközben már lehet áram a szabolcsi településeken

Az E-On munkatársai nagy erőkkel dolgoznak azon, hogy napközben ismét legyen áram azon a három szabolcsi településen, ahol a hétfői vihar óta szünetel a szolgáltatás. Az E-On egyébként engedményt nem tud adni a kiesés miatt, sok helyen ugyanis életveszélyes lett volna visszakapcsolni az áramot.


Három településen még mindig nincs áram Szabolcsban

Balkányban, Szakolyban és Nyírcsászáriban továbbra sincs áram Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében – tudta meg csütörtökön reggel a katasztrfavédelem megyei ügyeletén a Független Hírügynökség.


 2010. június 16. szerda


 A balkányi polgármester szerint csak hitegeti őket az áramszolgáltató

Harmadik napja nincs áram a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Balkányban. A település polgármestere, Pálosi László a Független Hírügynökségnek azt mondta: a szolgáltató folyamatosan hitegeti őket, de nem dolgozik a problémán. A városban körülbelül 2000 ház rongálódott meg a hétfői viharban.


Szakolyt visszasegíti Edelény a bajban

Még mindig nincs áram a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Szakolyban, és nagy valószínűséggel szerda estére sem lesz. Víz van, sőt, szerdán egy kamion ásványvíz is érkezett, méghozzá Edelényből.


Ha baj lenne, segítséget sem tudnánk kérni!

Megkínálhatom egy kis üdítővel? Sajnos meleg, mert nincs hűtőnk – sajnálkozott a geszterédi Tamás Tímea, aki családjával harmadik napja áram nélkül vészeli át a hétfői vihart követő mindennapokat.


Felbecsülhetetlenek a károk

Még szerdán is vannak áram nélkül maradt települések a megyében.


A károsult épületek egyharmada biztosított

A megye 72 településén 3872 lakóingatlanban okozott kárt a hétfői vihar.


Futótűzként terjedt a rémhír a jégesőről

Jégesőről szóló sms-ek terjedtek viharos gyorsasággal szerda reggel.


Már csak néhány településen nincs áram Szabolcsban

Sorra kapcsolja vissza az áramot a hétfői viharkárok után Szabolcs-Szatmár-Bereg megye településein a szolgáltató. Hamarosan lesz áram Geszteréden, Bökönyben, Biriben és Balkányban is – tudta meg a Független Hírügynökség.


Vihar Szabolcsban – tíz helyen még mindig nincs áram

Tíz településen még mindig nincsen áram Szabolcs-Szatmár-Beregben, öt helyen pedig egyelőre részleges a szolgáltatás a hétfői vihar miatt.


Csengert is megrázta a szörnyű vihar

Volkán Roland a hétfői viharról készült fotókat osztotta meg portálunk látogatóival.


NYÍRERDŐ: több száz hektáron okozott károkat a hétfői vihar

Az állami tulajdonú erdőket kezelő NYÍRERDŐ Nyírségi Erdészeti Zrt. három egységénél, a Nyíregyházi-, a Nyírbátori- és a Hajdúhadházi Erdészeteknél okozott jelentősebb károkat a hétfőn Kelet-Magyarországon átvonuló vihar.

 

 

2010. június 15. kedd

 Tiszabecsnél is megindult a határforgalom

 

Az ukrán viszonylatú tiszabecsi határátkelőn is megindulhatott a forgalom kedden este. Románia felé Vállajnál még továbbra sem lehet ki-, illetve belépni.

 

 

Félelem, elkeseredés az orkán után Geszteréden

Kalapácsok koppanása és fűrészgépek zaja jelzi a geszterédi Aranyszablya utcában, hogy a hétfő délutáni pusztító vihar nem tűnt el nyomtalanul. Nem csak az épületekben, hanem az emberek lelkében is sebet ejtett a katasztrófafilmeket idéző forgószél.


 Nyírbátorban még nem volt soha ekkora vihar

– Soha ilyen erejű vihar még nem pusztított a városban, mint hétfőn délután – mondta Balla Jánosné.

 


 

 Repültek a cserepek, majd leomlott a tűzfal Balkányban

 

A vihar Balkányt sem kímélte, az Erkel Ferenc utcában élő Bere család feje felől egészen egyszerűen lekapta a szél a tetőt.

A Nyírbátori Kulturális Központ és az MVK Nyírbátori Területi Szervezetének közös felhívása.


Tizenöt kilométer vastag felhő

Még alig ocsúdtunk fel az elmúlt napok rendkívüli esőzéseiből, valamint az ezt követő árvizekből – mely most elkerülte megyénket –, már is itt volt egy újabb természeti katasztrófa, s ez viszont nálunk okozta a legnagyobb kárt.


Bajban van Bököny

Borzalmas pusztítást végzett a vihar, 180 lakóház sérült meg kisebb-nagyobb mértékben – mondta lapunknak a bökönyi állapotokról a település polgármestere, Piskolczi Géza.


Lecsapott a vihar Szabolcsban

– Az árvizet megúsztuk, a hatalmas vihart azonban nem – mondta a megyei védelmi bizottság koradélelőtti ülése után Seszták Oszkár, a megyei közgyűlése elnöke.

 Kilátástalan helyzetben Nyírgyulaj családjai is

A hétfő délutáni viharos erejű szél és felhőszakadás 16 órakor Nyírgyulajon is végigsöpört – sok-sok kárt hagyva maga után.


Katasztrófaalap létrehozását kezdeményezik szabolcsi képvselők

Magyar Nemzeti Katasztrófaalap létrehozását kezdeményezik a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei fideszes országgyűlési képviselők – jelentette be kedden a megyeházán Seszták Oszkár elnök Simon Miklós és Tilki Attila képviselőtársával közösen.


Hatvan településen tarolt a tornádó hétfőn Szabolcsban

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye 60 településén több mint 2300 ingatlant, száz önkormányzati középületet és egy templomot rongált meg a hétfő délutáni vihar.


Vihar után: Szabolcsban 30 településen még mindig nincs áram

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye 60 településén több mint 2300 ingatlant, száz önkormányzati középületet és egy templomot rongált meg a hétfő délutáni vihar, száznál több embert kellett rokonoknál elhelyezni, mert házuk lakhatatlanná vált.


Kettétörte a betont a fűzfa Balkányban

Csatolva küldök néhány képet a portámon történt károkról. A fűzfa kb. 150 mázsa volt, amit “kiszívott” a tornádó, megemelve és kettétörve a beton placcot – írta portálunknak Gyeskó János.


Vihar után Szakolyban

A vihar utáni állapotot Szakolyban szeretném megosztani Önökkel pár fotó erejéig – írta portálunknak Gál Anita.


Pusztító vihar Szabolcsban – Videók

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye – Szabolcs-Szatmár-Bereg megye több településén okozott károkat a tomboló vihar. Volt, ahol még villanyoszlopokat is kettétört!


Több mint ezer riasztás, több tucat kitelepített a vihar miatt

Több mint ezer bejelentés érkezett a tűzoltókhoz országszerte a vihar miatt hétfő délutánról kedd reggelig.


Vihar pusztított Bökönyben is

A képek a Bökönyben készültek, ahol a térség többi településéhez hasonló nagy pusztítást okozott a vihar – írta portálunknak Bornemisza Andrea.


2010. június 14. hétfő


A vihar miatt fennakadások a határforgalomban

A vihar miatti áramszünet következtében Szabolcs-Szatmár-Bereg megye román viszonylatú határátkelőin (Csengersima, Vállaj) szünetel az átléptetés.


Óriási vihar Mátészalkán

Mátészalkán éppen a gimnáziumban befejeződött az érettségi. A tanárok a záró értekezletet tartották, mikor elkezdődött a vihar.

Mindenhol a rombolás. Az iskola tetejét is lerántotta az orkán erejű szél. Letépte, és a földre lökte a tűzoltólétrát is. Az utcákon az embernél vastagabb kidőlt fák feltépték a gyalogjárda aszfaltját, a legnagyobb rombolást mégis a temetőben kidőlt fák okozták. Rádőltek a síremlékekre, betörték a márvány lapokat. A kár nagyságát felmérni sem lehetett. (Pusztai Sándor)


 20:34 Tégláson a templom tetejét is levitte a szél

Tégláson a helyi sportcsarnok, a templom teteje, illetve megannyi ház rongálódott meg a hétfő délutáni pusztító viharban. A településen van olyan utca, ahol több beton villanyoszlopot is derékba tört a szél, illetve leszaggatta a házak tetejét. A településen szinte mindenki a károk enyhítésével van elfoglalva, a hivatal azonnal fóliákat bocsájtott a lakosok rendelkezésére, az emberek így is még mindig meg vannak rémülve, hiszen az a hír kapott szárnyra, hogy a pusztító vihar az éjszakai órákban ismét megérkezhet a térségünkbe. A többség biztos benne, hogy Szabolcsban az amerikai fimekhez hasonlóan tornádó pusztított. Kollégánk jelenleg Geszteréd felé tart, ahol információink szerint 600 ház amradt tető nélikül. Mellesleg Téglásról Geszteréd felé haladva minden második fa ki van dőlve.

-M.I.-


19:48 A földdel tette egyenlővé az utcát a vihar Balkányban

Balkány központjában, az úgynevezett Deltában 10-15 méter magas fák fekszenek a földön, körülbelül a 40%-uk fordult ki. A mentőállomás tetejéről nagyjából 50 négyzetméternyi lemezt vitt a szél az udvarra. Tőle néhány száz méterre egy utcát szinte a földdel tett egyenlővé az orkán. A házakról a tetőt lecibálta, volt ahol 50-60 méterrel arrébb, a mezőgazdasági területen találták meg. Az emberek roppant elkeseredettek, van ahol milliós a kár, biztosításuk nincs, a fél tető eltűnt a ház felől, s miután megszűnt az áramszolgáltatás nagyjából fél órájuk van még, hogy az esetleg később érkező újabb eső elől legalább az épen maradt műszaki cikkeket védett helyre vigyék.

Tóth Györgyné szomorúan mutatja, mivé lett a házuk, a tető egy részét a kertbe dobta  szél. Szomorúan mondja, ha élne a férje, most biztos belehalna a látványba.

Bere Tamás János szüleivel él az Erkel utca végén. Két perc alatt vitte el a tetőt a szélroham. Biztosításuk nekik sincs, a lenyugvó nap fényénél nagyjából fél órájuk maradt, hogy a megmaradt műszaki cikkeket a fedett alsó szintre hordják.

Ibrányi tűzoltók javítják a Balkányi mentőállomás tetejét. A lemezt innen is letépte az orkán. Szerencsére csak a tusoló és az öltöző rész maradt fedetlenül, a mentést és a betegellátást nem akadályozza a természet rombolása.

-Pusztai Sándor-


18:55 Újfehértón is pusztított a vihar.

A 4-es számú főúton Újfehértó után a volt Kárpátia Szálló tetejét mint egy kartonlapot, úgy szaggatta le a hétfő délután megyénkben pusztító vihar. A helyszínen tartózkodó éjjeli őr füstoszlopszerű forgó légtölcséreket látott, amelyek 30-40 perc alatt gyakorlatilag letarolták a környéket. Jól látszik, hgoy a vihar egy sávban haladt, és mindent letarolt, ami az útjába került. Gyökerestül kidőlt fák, a földig hajolt erdősorokat látni mindenhol, a pusztítás óriási. Kollégánk jelengel Téglás határában van, ahol a helyi temetőt sem kímélte a forgószél. További részletek hamarosan.

-M.I.-


18:31 Iszonyú pusztítást végzett a vihar

Nagykállót és Nyíregyházát csak vízzel verte a megyén átvonuló vihar, de információink szerint a Biri- Geszteréd- Nyírbátor- Mátészalka- Kállósemjén térségében elképesztő pusztítást végzett. Első állomásunkon Biriben villanyoszlopokat csavart ki a szél, több helyen az emberek segítenek a bajba jutottakon, a tűzoltók telefonvonalai annyira terheltek, hogy hívást egyenlőre fogadni sem tudnak. Az utak már járhatók, mert a kidőlt fákat mindenütt kivágták, de van, ahol ez útszűkületet okoz, és van, ahol még ezután lesz veszélyes a közlekedés, mert a felázott talaj nem bírta el a fákat. Úgy tudjuk, Biriben a polgármesteri hivatal környékét pusztította leginkább a vihar, ott házakat rongált meg, a focipályát övező fák kidőltek, az egyik egy kaput tört ketté. Biri határában egy területen keskeny sávban több száz fát tört derékba a vihar. Balkány határában a kidőlt fák okoznak útszűkületet, és villanyoszlopok tucatjait döntötte a földre a szél.

-Pusztai Sándor-


Geszteréden alig van olyan ház, amelyiket ne rongálta volna meg a vihar – tudtuk meg Vitkovics Béla polgármestertől.

A lemeztetőt mindenütt letépte az erős szél, de a cserepes tetőkben is károkat okozott. Az eső és a szél miatt a vakolat is több épületről lehullott, egy háznak beszakadt a mennyezete, teljesen lakhatatlanná vált.

– A családot kiköltöztettük, ismerősök fogadták be őket. Fák dőltek a házakra és az útra, leszakadtak a vezetékek, így áram sincs Geszteréden. Még nem jártuk be az egész falut, de amit eddig láttunk, az elkeserítő. Sajnos, fóliát alig lehet kapni, mert elvitték a készletet az árvízhez. Ha minden igaz, most egy tüzép-telepről sikerül néhány tekercset szereznünk. A polgármesteri hivatalban egész este ügyeletet tartunk, hogy segíthessünk az embereknek.

-ZDZ-

Ha Önnek is sikerült elcsípni a viharról egy képet, küldje el nekünk, és ossza meg másokkal is felvételeit!Segítsen az árvízsúlyjtotta családoknak

Vállajnál még mindig nem lehet átkelni a határon