Létavértesi motorosok első zarándoklata Máriapócsra

Máriapócs - a kegytemplom melletti tér
Máriapócs - a kegytemplom melletti tér - © Magánarchívum
2012. július 21-én az ország több pontjáról motorosok indultak zarándokútra Máriapócsra. Nemzeti kegyhelyünkön -csodálatosan szép, napsütéses időben- immár harmadik alkalommal szervezték meg ezt a különleges zarándoklatot. Ehhez csatlakoztunk mi is Létavértesről.

A Vértesi parókia elől indultunk 6 motorral. Ketten Székelyhídról érkeztek, akikkel együtt gurultunk Vámospércsen keresztül Nyírábrányba, ahol még 3 motorral csatlakoztak hozzánk, s így folytattuk az utat Nyírbátoron át Máriapócsra.

 

Érkezésünkkor a tér két oldalán már felsorakozott motorok fogadtak. Mi nyitottuk meg a tábori oltár előtti harmadik sort, s utánunk még olyan sokan jöttek, hogy megtelt a templom előtti tér.

Amikor mindenki megérkezett, a körmeneti kereszttel az élen, énekelve bevonultunk a Kegytemplomba imádságra, majd az elhunyt motorosokért mondtuk el a panachidát. Az ima végén Fekete András Debreceni Főesperes beszámolót tartott a római jubileumi motoros zarándoklatról, ami történelmi esemény volt. Centenáriumi évfordulónk alkalmából ugyanis Rómában a Szent Péter térre először engedtek bicikliseket és motorosokat.

 

A máriapócsi templomból kijövet mindenki beindította saját motorját, és várta a motorok megáldását, megszentelését. A különböző motorcsodák gazdái boldogan fogadták az áldást, tudva, hogy így már nem csak a védőruházat védelmében, hanem a jó Isten oltalmában róhatják az utakat.

Az ebédszünet után mind a 200 motorral, két sorban, rendőri felvezetéssel egy “örömkört” tettünk meg Máriapócs és Nyírbátor között. Fantasztikus érzés volt !!!

 

Visszatérve már a Rabócsi Ringre mentünk, ahol a tulajdonos azzal ajándékozott meg minket, hogy mindenki felmehetett a ringre, néhány körre. Minden motoros álma, hogy egyszer a ring aszfaltján rója a köröket! Végül visszatértünk a Kegytemplomhoz, elköszöntünk a Szűz Anyától, megköszönve neki ezt a szép napot, majd indult mindenki haza vasparipáján. Lélekben feltöltődve, örömmel tértünk haza.

Titkó István

vértesi parókus

Címkék: