Minősített borvidékké válhatna Létavértes

Akt.:
Minősített borvidékké válhatna Létavértes
© Fotó: Kovács Péter
Létavértes – A szőlő- és gyümölcstermesztésnek nagy hagyományai voltak a város zártkertjeiben, egykor 664 hektáron foglalkoztak ezzel a gazdák. Mára ennek csak töredéke van meg, azt azonban lelkiismeretesen művelik a helyiek.

– Tudjuk, nagy vállalás, de szeretnénk, ha Létavértes is minősített borvidék, vagy legalább bortermőhely lenne. Ez a feltétele ugyanis annak, hogy helyi védjegyet kaphassanak a borok. Nagy elszántság kell ehhez a tervünkhöz, de a szőlősgazdákkal együtt reménykedünk a sikerben – fogalmazott Menyhárt Károly polgármester. Hozzátette, hogy a rendszerváltás utáni jogszabályváltozások idején már próbálkoztak ezzel, ám sok direkt termő szőlőfajta volt, ami miatt nem kaphatták meg a minősítést.

Büszkék az erőfeszítésekre

A gazdáknak köszönhetően az egykor honos fajták mellett a sikeres borvidékekről hozott és Létavértesen telepített szőlők honosításával is foglalkoznak, ezt szeretnék folytatni. Az önkormányzat minden segítséget megad a szőlősgazdáknak azért, hogy a helyben termelt igazi homoki boroknak jó híre legyen. A polgármester úgy fogalmazott, tiszteletre méltó a gazdák fáradozása, akik a sok vesződés ellenére sem adják fel.

A hagyományok ápolásához hozzátartozik az a közel 50 négyzetméteres pince is, melyet az önkormányzat megbízásából a Kossuth-kertben épít egy helyi kőműves egy másik szakember és a közmunkások segítségével. A tervek szerint novemberben át is tudják adni a pincét a filagóriával együtt, amelyet a későbbiekben szeretnének különböző rendezvényekre bérbe adni.

HBN–BRLétavértes.
HAON.HU


hirdetés