Letartóztatták az indiai vonatmerénylet felelősét – állítják az indiai hatóságok

Indiában a rendőrség vasárnap letartóztatott egy férfit, aki a hatósági közlemény szerint a szélsőséges lázadó maoisták egyik vezetője, és felelőssé tehető azért, hogy a múlt hónapban kisiklott egy gyorsvonat.

Az indiai hatóságok szerint a Nyugat-Bengália tartományban elkövetett merényletben 151-en haltak meg.

Az elfogott férfi neve Bapi Mahato, az indiai rendőrség szerint a lázadó maoista gerillák egyik vezetője. A férfit a Nyugat-Bengáliával szomszédos Jharkhang tartomány egyik vendégházában tartóztatták le. “Két további gyanúsítottat keresünk még a merénylettel kapcsolatban” – mondta egy helyi rendőrfőnök az AFP-nek.

Maoista lázadók okozták

Bár a több mint három hete, május 28-án történt szerencsétlenség pontos körülményei és okai továbbra sem tisztázottak teljes mértékben, az indiai rendőrség szerint a gyorsvonat kisiklását a maoista lázadók szabotázs-akciója okozta. A sínpályáról letért szerelvény vagonjai összeütköztek egy, a párhuzamos sínpáron szemből érkező vonattal.

Indiában a maoista lázadók 1967-ben, Nyugat-Bengália tartományban kezdték harcukat. Eredetileg azért, hogy megvédelmezzék a törzsek jogait. Mára a maoisták India 28 tagállamából 20-ban követnek el szórványos merényleteket.

A gerillák támadásai azóta szaporodtak el, hogy az indiai kormány tavaly év végén offenzívát indított a lázadók ellen. A hadműveletet az úgynevezett “Vörös Folyosóban” indították, az India északi és keleti részét összekötő erdőségekben, ahol a maoisták rejtőzködnek.

A lázadók vezetői szerint csak akkor kezdenek párbeszédet az indiai kormánnyal, ha az véget vet az ellenük indított, Zöld Vadászat elnevezésű országos offenzívának. A hadműveletben indiai félkatonai egységek mintegy 56 ezer tagja vesz részt, hat tagállamban, a helyi rendőrséggel együttműködve. Az indiai kormány ugyanis eddig elzárkózott attól, hogy bevesse a hadsereget a maoista lázadók ellen.