Letartóztatták a tiltakozó zambiai bányászaikra rálövő kínai munkavezetőket

A zambiai rendőrség letartóztatott két kínai állampolgárt, akik egy kínai üzemelésű zambiai bányánál sörétes vadászpuskákkal lőttek rá a rossz munkakörülmények miatt tiltakozó helyi bányászokra – jelentette vasárnap a helyi sajtó.

A Zambia déli részén található szénbányánál történt pénteki lövöldözésben 12 ember sebesült meg, közülük ketten kritikus állapotban vannak.  Az eset politikai vihart kavart az afrikai országban.

A Lusaka Times című zambiai újság értesülései szerint a rendőrség letartóztatta a bánya két kínai munkavezetőjét, akik pénteken rálőttek a munkakörülmények miatt tiltakozó bányászokra. Közben a zambiai rendőrség újságírók előtt közölte, hogy várhatóan emberölési kísérlet vádjával fognak vádat emelni a lövöldözők ellen. A vádemelés hétfőn, vagy kedden várható.

Az ország déli részén található, kínai üzemelésű szénbánya helyi munkásai a rossz munkakörülmények miatt tiltakoztak, amikor a kínai vezetők közéjük lőttek. A sörétes vadászpuskákból leadott lövésektől 11 bányász, és egy nézelődő sebesült meg. Két bányász kritikus állapotban van, őket a főváros egyik kórházába szállították.

Az eset politikai vihart kavart az afrikai országban, ahol Kína egyre több pénzt fektet be, főleg a bányaiparba. A fő ellenzéki párt, a Hazafias Front vezetője az eset után kijelentette: a kínai befektetők a törvények felett állnak Zambiában, mert pénzzel támogatják a kormánypártot, a jövőre esedékes választásokra készülve. A bányának otthont adó terület vezetője pedig arra figyelmeztetett, hogy a lövöldözés a helyi közösség és a kínai befektetők közötti háború kezdetét jelzi – írta a Sunday Post című zambiai lap.

A Sinazongwe városánál található bánya helyi munkásai, és a bányát üzemelő vállalat kínai munkatársai között nem ez volt az első összetűzés. Júliusban a szénbánya négy kínai művezetője botokkal és lándzsákkal vert meg súlyosan három zambiai bányászt, állítólag azért, mert nem teljesítették az elvárt célt. Egy 22 sérülttel járó júniusi bányabaleset után pedig alig menekült meg a lincselésre kész bányászok elől a bánya egyik kínai vezetője. A bányászok szerint a biztonsági intézkedések be nem tartása vezetett a balesethez.

– Független Hírügynökség –További hírek a Nagyvilág kategóriából