Letartóztatták a legveszélyesebb görög szélsőbalos szervezet hat tagját

A görög rendőrség letartóztatta a legnagyobb görög szélsőbaloldali szervezet hat tagját – jelentették be vasárnap a görög hatóságok.

Az Epanasztatikosz Agonasz (“Forradalmi Harc”) nevű szervezetet a legveszélyesebb görög szélsőbaloldali csoportként tartják nyilván. A szervezetet az Európai Unió terrorista csoportnak tartja.

“A gyanúsítottak ellen terrorista szervezetben való részvétel miatt indítunk eljárást” – közölte a görög rendőrség szóvivője. Tanasszisz Kokkalakisz elmondta, hogy a gyanúsítottak lakásain végzett rajtaütés alatt “nagy mennyiségű” lehetséges bizonyítékot találtak a görög rendőrök.

A szóvivő közlése szerint az egyik házban találtak egy számítógépes merevlemezt, amelyen jövőbeli támadásokról készített jegyzetekre, és térképekre bukkantak. Az adathordozón ezen kívül a csoport régebbi támadásaival kapcsolatos iratokat is találtak.

A letartóztatott emberek között öt férfi és egy nő van. A hat gyanúsított a rendőrség közlése szerint kapcsolatban állt a “Forradalmi Harc” nevű szélsőbaloldali szervezettel. A 2003-ban alapított csoportot az Európai Unió hivatalosan terrorista szervezetként tartja nyilván. Az Egyesült Államok pedig, Athénnal közösen, kétmillió dolláros jutalmat ajánlott fel a csoporttal kapcsolatos információkért. Washington ezt azután tette, hogy a csoport tagjai 2007-ben rakétát lőttek ki az Egyesült Államok athéni nagykövetségére. A támadásban senki sem sebesült meg.

Az Epanasztatikosz Agonasz több bombatámadást is végrehajtott Görögországban, elsősorban bankok ellen. Robbantásaikban azonban egy ember sem halt meg. A szervezet tagjai ugyanakkor 2009 januárjában majdnem megöltek egy rendőrjárőrt, amikor a kulturális minisztérium épülete mögött rátámadtak. Két héttel korábban pedig csak a szerencsének volt köszönhető, hogy egy rendőr sem sebesült meg, amikor rálőttek egy 23 rohamrendőrt szállító kisbuszra.

– Független Hírügynökség –

Címkék: